You are here

Νευρικότητα στη Wall, κέρδη στην Ευρώπη

16/09/2003 08:13
Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκε η Wall Street τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε κατά 0,1%, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 0,2% που ήταν η συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών.

Αν και οι βασικοί δείκτες στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, παρά τις θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις της ημέρας:

Η αναβάθμιση των μετοχών της Applied Materials και της IBM από την Merrill Lynch και τη UBS αντίστοιχα, έδωσε ώθηση αρχικά στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ενώ η θετικός ήταν και ο αντίκτυπος της συμφωνίας της Chrysler με το σωματείο εργαζομένων United Auto Workers, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στις διοικήσεις των άλλων δυο αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ, Ford και General Motors, με τα συνδικάτα των εργαζομένων στον κλάδο.

Ευοίωνες ήταν και οι επιχειρηματικές ειδήσεις της Δευτέρας και στην Ευρώπη. Η μετοχή της DaimlerChrysler καταγράφει κέρδη, όπως και ο τίτλος της Deutsche Telekom που κατόρθωσε να αποκτήσει το 51% της πολωνικής PTC που δεν ήλεγχε έναντι 1,1 δισ. ευρώ.

Σημαντικά είναι και τα κέρδη της ολλανδικής Philips, η οποία μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Παρασκευής δέχθηκε με ικανοποίηση την αναβάθμιση της μετοχής της από Morgan Stanley και JP Morgan.

Η αναμενόμενη ανακοίνωση της στρατηγικής συμφωνίας της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας KLM με τη γαλλική Air France, έδωσε ώθηση στη μετοχή της πρώτης, ενώ τέλος ανεπαίσθητες ήταν και οι συνέπειες του σουηδικού «όχι» στο ευρώ, όπως φανερώνει η και η άνοδος της μετοχής της Ericsson.