You are here

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν περιόδευσαν στη Φλόριδα

30/10/2020 08:04

Στην Φλόριδα, μία πολιτεία - κλειδί για την είσοδο στο Λευκό Οίκο περιόδευαν την Πέμπτη ο πρόεδρος Τραμπ και ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς απομένουν λιγότερες από 5 μέρες πριν την ημέρα των εκλογών και ήδη έχουν ψηφίσει πάνω από 80 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ο Τραμπ – συνοδευόμενος από την πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ - μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Τάμπα, εστιάζοντας την ομιλία του στην οικονομία.

«Είχαμε την ταχύτερη αύξηση θέσεων εργασίας στην ιστορία της χώρας μας, 23 φορές ταχύτερη από τους πρώτους πέντε μήνες της προεδρίας Ομπάμα – Μπάιντεν», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Εργασίας η οποία δείχνει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες δημιουργήθηκαν 11,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Η Μελάνια Τραμπ είπε πως ο σύζυγός του είναι ο υποψήφιος του νόμου και της τάξης.
Για μία ακόμη φορά η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Τραμπ που συμμετείχαν στη συγκέντρωση δεν φορούσε μάσκες. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σχεδιάσει να μεταβεί στο Φάγιετβιλ της Βόρειας Καρολίνας, ωστόσο η προεκλογική συγκέντρωση ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας.
 
Στην ψήφο των Κουβανο-αμερικανών, οι οποίοι υποστηρίζουν Τραμπ με ποσοστά 71 έναντι 23 τοις εκατό έστρεψε την προσοχή του ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας ως αποτυχημένη την πολιτική του προέδρου έναντι της Κούβας κι άλλων καθεστώτων που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικά.
 
«Η προσέγγιση της κυβέρνησης δεν λειτουργεί. Η Κούβα δεν είναι σήμερα πιο κοντά στη δημοκρατία απ’ ότι πριν 4 χρόνια. Κατ’ ακρίβεια υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι κι η μυστική αστυνομία είναι περισσότερο από ποτέ βάναυση», είπε ο δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος στην ομιλία του στο Κολέγιο Μπρόγουορντ.
 
Από τα 2 εκατομμύρια Κουβανοαμερικανών, το 60% περίπου ζει στη Φλόριδα.
 
Δημοσκόπηση του Monmouth University δίνει στο Τζο Μπάιντεν προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προέδρου Τραμπ, 50-45%.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύει καθημερινά το Real Clear Politics έδινε στον Μπάιντεν προβάδισμα 1,2%, 48,4 – 47,2.
 
Παρόλα αυτά, οι Δημοκρατικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής εκλογέων στη μεγαλύτερη κομητεία της Φλόριδας, Miami-Dade, η οποία είχε κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα το 2000. Στην κομητεία υπερτερούν οι Δημοκρατικοί και μάλιστα την κέρδισε με διαφορά 29 ποσοστιαίων μονάδων η Χίλαρι Κλίντον, το 2016. Ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη προσέλευση δημοκρατικών στις κάλπες στην περιοχή του Μαϊάμι, για να κερδηθεί η Φλόριδα.
Στην πολιτεία θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο η υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, σε μία προσπάθεια κινητοποίησης αφροαμερικανών ψηφοφόρων.