You are here

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να «συμμαζευτεί» στο θέμα του εμπορίου

03/12/2019 12:32

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την ΕΕ, αν το μπλοκ δεν "συμμαζευτεί" σε ό,τι αφορά το εμπόριο και το ΝΑΤΟ.

"Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου", κατήγγειλε ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Λονδίνο. "

Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό", υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "

Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα", πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τραμπ χαρακτήρισε "πολύ προσβλητικά" τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι το ΝΑΤΟ είναι "εγκεφαλικά νεκρό" και εξέφρασε την πρόθεσή του να του μιλήσει σχετικά στη συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να έχουν αργότερα σήμερα.

"Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό", επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ωστόσο ο Τραμπ εξήρε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζοντάς τον πολύ ικανό.

"Πιστεύω ότι ο Μπόρις είναι πολύ ικανός και θα κάνει καλή δουλειά", δήλωσε χαρακτηριστικά, αν και επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου. "Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε (το NHS) σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό", τόνισε ο Τραμπ.

ΚΥΠΕ