You are here

Ο Αραβικός Σύνδεσμος βλέπει μια «επίθεση» στη δήλωση Νετανιάχου για Δυτική Όχθη

11/09/2019 09:31

Οι Yπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν το σχέδιο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει στρατηγικής σημασίας τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κάνοντας λόγο περί «επίθεσης» από πλευράς του, η οποία υπονομεύει κάθε πιθανότητα σύναψης μελλοντικά ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε χθες Τρίτη να προσαρτήσει «αμέσως» την Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, σε περίπτωση που επανεκλεγεί στο αξίωμά του στις αμφίρροπες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε μία εβδομάδα.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Οι Παλαιστίνιοι, που υπέγραψαν τη δεκαετία του 1990 προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, θέλουν η περιοχή να ενταχθεί στο μελλοντικά ανεξάρτητο Κράτος που οραματίζονται.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος «θεωρεί αυτή την ανακοίνωση επικίνδυνη εξέλιξη και νέα ισραηλινή επίθεση με τη ρητή αναγγελία της πρόθεσης να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», τονίζεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή τους, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνόδου τους στο Κάιρο.

Ο οργανισμός «θεωρεί πως αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και τορπιλίζουν όλα τα θεμέλιά της», σύμφωνα με το κείμενο.

ΚΥΠΕ