You are here

O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το μεσανατολικό υπεραμύνεται του σχεδίου της χώρας του

23/05/2019 15:15

Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά χθες ειδικά για την οικονομική πτυχή του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου στην κατάρτιση του οποίου έχει συμβάλει, τοποθετούμενος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το σχέδιο, που αναμένεται να αποκαλυφθεί προσεχώς, ενώ τόνισαν πως δεν θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη που συνδιοργανώνουν οι ΗΠΑ και το Μπαχρέιν στα τέλη Ιουνίου.

Ο Γκρίνμπλατ επέμεινε πως το σχέδιο της Ουάσινγκτον αποτελεί "έναν εναλλακτικό δρόμο που δυνητικά μπορεί να ξεκλειδώσει ένα μέλλον ευημερίας για τους Παλαιστίνιους" και έκρινε πως θα ήταν "λάθος τους να μη συμμετάσχουν" στη διαπραγμάτευση καθώς "δεν έχουν τίποτε να χάσουν", αντιθέτως "έχουν πολλά να κερδίσουν", αλλά "φυσικά, σε εκείνους επαφίεται να διαλέξουν".

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιεχ δήλωσε τη Δευτέρα ότι "η επίλυση της σύγκρουσης στην Παλαιστίνη μπορεί να είναι μόνο πολιτική".

Το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ, ορισμένες διαστάσεις του οποίου παραμένουν ακόμη μυστικές, αναμένεται να παρουσιαστεί μετά το τέλος του Ραμαζανιού, στις αρχές Ιουνίου.

Η οικονομική διάσκεψη προγραμματίζεται να γίνει στη Μανάμα το διήμερο 25-26 Ιουνίου. Το διήμερο συμπίπτει με τη διάσκεψη που ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), στη Νέα Υόρκη, την 25η Ιουνίου.

Ο Γκρίνμπλατ καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον του UNRWA, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα αληθινά προβλήματα, ενώ προεξόφλησε ότι οι δωρεές που διατήρησαν το πρόγραμμα αυτό του ΟΗΕ ζωντανό είναι απίθανο να συνεχιστούν και να το καταστήσουν βιώσιμο.

"Δεν μπορώ παρά να σημειώσω την ειρωνεία του γεγονότος ότι ενώ θα διεξάγεται η διάσκεψή μας στο Μπαχρέιν, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ευημερία των Παλαιστίνιων, το UNRWA οργανώνει μια σύνοδο δωρητών σε ένα προβληματικό σύστημα", ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, που άφησε έτσι να εννοηθεί ότι με το αμερικανικό σχέδιο θα εκλείψει η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Παλαιστίνιοι πρακτικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με τη διεθνή συναίνεση και την πολιτική της ίδια της Ουάσινγκτον για δεκαετίες, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017 και το 2018 μετέφερε εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ