You are here

O Eπίτροπος Στυλιανίδης αποδεσμεύει €89,5 εκ. για τη Σομαλία και το Τζιμπουτί

11/07/2018 14:41

Την αποδέσμευση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 89,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη Σομαλία και το Τζιμπουτί, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, για την ανακούφιση του πληθυσμού που πλήττεται από τα παρατεταμένα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η χρηματοδότηση έρχεται πριν από το φόρουμ εταιρικής σχέσης της Σομαλίας που φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στις 16-17 Ιουλίου.

«Οι καταστροφικές συνέπειες των δύο ετών ξηρασίας και οι πρόσφατες έντονες πλημμύρες επιβαρύνουν τα εισοδήματα εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σομαλία», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. «Η βοήθειά μας θα στοχεύσει τους πιο ευάλωτους και θα παράσχει υποστήριξη προς όσους έχουν πληγεί από κλιματικές κρίσεις και εσωτερικές συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Από το πακέτο βοήθειας, €89 εκατομμύρια βοήθειας έκτακτης ανάγκης θα διοχετευθούν στη Σομαλία για τις κοινότητες που εκτοπίστηκαν από σοβαρή ξηρασία, εστιάζοντας στην πρόληψη και τη θεραπεία του υποσιτισμού, της υδροδότησης και της προστασίας των ζώων, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση των επιδημιών.

Περαιτέρω €500.000 πηγαίνουν στο Τζιμπουτί για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες στη χώρα, κυρίως από τη σύγκρουση στην Υεμένη, αλλά και από τη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Ερυθραία, παρέχοντας νερό, αποχέτευση και προστασία στις κοινότητες που ζουν στο Ali Addeh, Hol Hol και Στρατόπεδα προσφύγων Markazi.

Με τα €119 εκατ. που χορηγήθηκαν στη Σομαλία μόνο το 2017, η ΕΕ έχει αυξήσει δραστικά την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τη χώρα, βοηθώντας στην αποτροπή μιας καταστροφής παρόμοιας με αυτής του 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 260.000 θανάτους.

ΚΥΠΕ