You are here

Ο Ερντογάν απειλεί να κλείσει τις βάσεις του Ιντσιρλικ και του Κιούρετσικ

16/12/2019 09:19

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε χθες να κλείσει "εάν είναι αναγκαίο", δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.
 
"Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ", είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. "Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε", προειδοποίησε ο Ερντογάν.
 
Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.
 
Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.
 
Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ. Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί "να τεθεί στο τραπέζι" σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
 
Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσιγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.
 
Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.
 
Την Τετάρτη, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου , υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.
 
Άλλο σημείο έντασης, η υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία απόφασης που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς, την οποία αρνείται η Άγκυρα. Οργισμένη η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο θέτει "σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων".
 

ΚΥΠΕ