You are here

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή

21/10/2020 07:27

Ο σείχης Άχμεντ αλ-Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ στην Αίγυπτο, καταδίκασε τον αποκεφαλισμό καθηγητή στη Γαλλία ως "μια ειδεχθή εγκληματική ενέργεια", υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι η προσβολή των θρησκειών στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί "έκκληση στο μίσος".

Ο μεγάλος ιμάμης μιλούσε από απόσταση διαβάζοντας ομιλία στη Ρώμη, στη διάσημη πλατεία του Καπιτωλίου, ενώπιον ενός διακεκριμένου ακροατηρίου θρησκευτικών ηγετών του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού -- ανάμεσά τους ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαίμ Κορσιά -- οι οποίοι συναντήθηκαν για να υπογράψουν μια κοινή έκκληση για ειρήνη.

"Ως μουσουλμάνος και μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ δηλώνω ότι το Ισλάμ, οι διδασκαλίες του και ο προφήτης του ουδεμία σχέση έχουν με αυτήν την ειδεχθή εγκληματική ενέργεια", δήλωσε στα αραβικά ο μεγάλος σουνίτης ιμάμης κατά τη διάρκεια της ομιλίας αυτής. "Ταυτόχρονα, επιμένω στο γεγονός ότι η προσβολή των θρησκειών και η επίθεση στα ιερά τους σύμβολα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα διπλό πνευματικό πρότυπο και έκκληση για μίσος", πρόσθεσε.

Ο Σαμουέλ Πατί, καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, αποκεφαλίστηκε την Παρασκευή κοντά στο κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, βορειοδυτικά του Παρισιού. Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, ο Πατί αποτελούσε τον στόχο "φάτουας" που εξέδωσαν ο γονέας ενός μαθητή και ένας ιεροκήρυκας γιατί ο καθηγητής είχε δείξει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο δράστης της επίθεσης Αμπντουλάχ Ανζάνοφ , ένας 18χρονος τσετσενικής καταγωγής γεννημένος στη Μόσχα, σκοτώθηκε από τα πυρά της γαλλικής αστυνομίας. "Αυτός ο τρομοκράτης δεν αντιπροσωπεύει τη θρησκεία του προφήτη Μωάμεθ", σχολίασε επίσης ο μεγάλος ιμάμης του Αλ-Άζχαρ , στην ομιλία του που μετέφρασε από τα αραβικά το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚΥΠΕ