You are here

Ο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που αυξάνει το όριο δανεισμού

15/10/2021 06:55

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές σήμερα Παρασκευή ώρα Κύπρο) τον νόμο ο οποίος αυξάνει προσωρινά το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους στα 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτρέποντας έτσι, μέχρι τον Δεκέμβριο τουλάχιστον, τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Αν δεν αυξανόταν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα περιερχόταν σε αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών της περί τη Δευτέρα 18η Οκτωβρίου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον νόμο την Τρίτη, με τις ψήφους μόνο των Δημοκρατικών. Η Γερουσία ενέκρινε το κείμενο την περασμένη εβδομάδα.

Θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκτελεί πληρωμές μέχρι τον Δεκέμβριο, στην καλύτερη περίπτωση ως τις αρχές του 2022, απομακρύνοντας κάπως την προοπτική κήρυξης στάσης πληρωμών, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Το Κογκρέσο θα κληθεί να νομοθετήσει ξανά εγκαίρως για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο η διένεξη των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα προεξοφλείται από τους περισσότερους αναλυτές πως θα είναι σκληρή.