You are here

Ο νέος Πρόεδρος της Γουατεμάλας θα διατηρήσει την Πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

15/01/2020 07:34

Ο νέος Πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι σκοπεύει να διατηρήσει την πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ στην πόλη της Ιερουσαλήμ, δήλωσε μια εκπρόσωπός του λίγο πριν αναλάβει χθες Τρίτη επίσημα τα καθήκοντά του, προσυπογράφοντας την μετακίνησή της που αποφασίστηκε από τον προκάτοχό του Τζίμι Μοράλες εν μέρει εξαιτίας των πιέσεων του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γιαματέι, δεξιός πρώην χειρουργός και πρώην διευθυντής φυλακής, που ορκίστηκε Πρόεδρος της Γουατεμάλας και ξεκινά πλέον την τετραετή του θητεία στο αξίωμα, έχει επίσης σκοπό να χαρακτηρίσει το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ "τρομοκρατική" οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ, που διαθέτει ένοπλο βραχίονα, είναι ενταγμένη στον κατάλογο των "τρομοκρατικών" οργανώσεων τον οποίο καταρτίζουν οι αρχές των ΗΠΑ.

Ο Γιαματέι ξεκινά τη θητεία του αντιμέτωπος με μια σοβαρή δοκιμασία: στο επίκεντρό της είναι η συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι με την Ουάσινγκτον η Κυβέρνηση του προκατόχου του για το μεταναστευτικό ζήτημα, με την οποία η Γουατεμάλα χαρακτηρίστηκε "ασφαλής τρίτη χώρα". Θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα εάν θα ζητήσει να ακυρωθεί ή αν θα τη διατηρήσει σε ισχύ.

Η Κυβέρνηση Τραμπ τον πιέζει ασφυκτικά να συναινέσει να επεκταθεί η συμφωνία, να συμπεριλάβει ακόμη και τους μεξικανούς αιτούντες άσυλο.

ΚΥΠΕ