You are here

Ο νεότερος απολογισμός της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα είναι 65 νεκροί

05/06/2018 07:08

Ο μακάβριος απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμα πιο βαρύς σήμερα Τρίτη στη Γουατεμάλα, όπου οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό πολλών αγνοούμενων μετά την έκρηξη, την Κυριακή, του Ηφαιστείου Φουέγο, με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση των αρχών να κάνει λόγο για 65 νεκρούς, μετά την εύρεση από τα σωστικά συνεργεία τη Δευτέρα πολλών απανθρακωμένων πτωμάτων.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, ο κρατήρας του οποίου βρίσκεται σε υψόμετρο 3.763 μέτρων και το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, οδήγησε εξάλλου στην επείγουσα απομάκρυνση 4.500 ανθρώπων από χωριά γύρω από τον κώνο, καθώς συνεχίζει να ρέει λάβα και να εκτοξεύεται ηφαιστειακή τέφρα η οποία έχει εξαπλωθεί σε τεράστια έκταση, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπο της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED), ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στους 65 νεκρούς.

Έχουν καταμετρηθεί, επίσης, 46 τραυματίες, περίπου οι μισοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

"Υπάρχουν αγνοούμενοι, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι", δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της CONRED, ο Σέρχιο Καμπάνιας. Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, ένας προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 33 νεκρούς.

Στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, ένα μικρό χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βρέθηκε μπροστά σε σεληνιακό τοπίο, με ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών και πτώματα ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων, καλυμμένα από λάσπη και στάχτες που ακόμη κάπνιζαν.

Η Εουφέμια Γκαρσία, 48 χρονών, σώθηκε χάρη στον άνδρα της που την ανάγκασε να εγκαταλείψει το σπίτι. Τώρα όμως αναζητεί τους τρεις γιους της, τη μητέρα της, τα αδέλφια και τα ανίψια της. "Δεν ήθελα να φύγω, ήθελα να γυρίσω πίσω και δεν έκανα τίποτα για να σώσω την οικογένειά μου", θρήνησε η γυναίκα.

"Αν γλιτώσουμε τώρα, θα μας σκοτώσει μια άλλη έκρηξη", προέβλεψε ο 52χρονος Εφρέν Γκονσάλες, που έχει βρει καταφύγιο στο Εσκουιντλάν, κοντά στο Ελ Ροδέο, το χωριό που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από την έκρηξη.

Ο Εφρέν πρόλαβε και έφυγε με τη γυναίκα του, κρατώντας στην αγκαλιά του το μωρό τους, πριν η λάβα καταπιεί το σπίτι τους. Τα άλλα δύο παιδιά του, ο γιος του, 10 ετών, και η κόρη του, 4 ετών, αγνοούνται.

Πλάνα που μετέδωσαν την Κυριακή τηλεοπτικά δίκτυα ή αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα τεράστιο νέφος ηφαιστειακής τέφρας, που κατεβαίνει από το ηφαίστειο και καλύπτει τον δρόμο ενώ κάτοικοι, καλυμμένοι από τη στάχτη, και μέλη των σωστικών συνεργείων τρέχουν να φύγουν για να σωθούν.

Ο Καμπάνιας, ο διευθυντής της CONRED, εξήγησε ότι τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν από τη λάβα που έρρεε με μεγάλη ταχύτητα από το ηφαίστειο.

Συνολικά η έκρηξη διήρκησε για πάνω από 16 ώρες, και "είναι πιθανή και νέα δραστηριότητα", προειδοποίησε ο Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας, συστήνοντας να ληφθούν αυστηρά προληπτικά μέτρα στην περιοχή γύρω από το Φουέγο.

ΚΥΠΕ