You are here

Ο Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση

05/05/2021 07:26

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μια σειρά υποθέσεων "διαφθοράς", απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση εντός προθεσμίας, ανοίγοντας το δρόμο στους αντιπάλους του που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Τη Δευτέρα, ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα ανταγωνίζονταν σε σενάρια, με ορισμένα να εμφανίζουν τον Νετανιάχου και το δεξιό κόμμα του, Likud, να παραμένει στην εξουσία ενώνοντας όλες τις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, ακόμη και τους ισλαμιστές, επιτυγχάνοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Έχοντας κερδίσει τις περισσότερες έδρες (30) από τις 120 στην Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο), στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου - τις τέταρτες που διεξήχθησαν μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια στο Ισραήλ - ο Νετανιάχου έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν τον περασμένο μήνα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αλλά μετά από εβδομάδες ίντριγκας, παρασκηνιακές συνομιλίες και ορισμένες φορές αντιφατικές φήμες, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 61 βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

"Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Νετανιάχου πληροφόρησε την Προεδρία ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και ως εκ τούτου επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο", ανέφερε χθες βράδυ το γραφείο του προέδρου Ρίβλιν σε μια σύντομη ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ