You are here

Ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σ. Αραβία για να ερευνήσουν τις επιθέσεις

19/09/2019 06:57

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Ο Γκουτέρες είπε ότι οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό.
 
"Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση", υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
 
Η απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2015, επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από τον ΟΗΕ. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή ειδικών εφόσον βρεθούν σε κάποια χώρα οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στο Ιράν.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται και ειδικοί στους οποίους έχει ανατεθεί να ελέγχουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Υεμένη, το οποίο ισχύει επίσης από το 2015.
 
Στο μεταξύ, "πράξη πολέμου" χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, την οποία απέδωσε για άλλη μια φορά στο Ιράν.
 
"Επρόκειτο για ιρανική επίθεση", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία.
 
Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή "φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ" Αλί Χαμενεί, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.
 
Λίγο νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμέναν αεροσκάφων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και "αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν".
 
Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια.
 
Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πάντως δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βασιλείου, ότι από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασαν τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και συζήτησαν την αναγκαιότητα για μια ενιαία διπλωματική απάντηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
 
"Μίλησαν επίσης για το Ιράν και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Λονδίνο.
 
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι "στοχεύει σκοπίμως" τους Ιρανούς πολίτες, ενισχύοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.
 
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας τις νέες κυρώσεις "παραδέχεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν σκόπιμα τους απλούς πολίτες", έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά μέτρα "παράνομα" και "απάνθρωπα" και κάνοντας λόγο για "οικονομική τρομοκρατία".
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι διαθέτει "πολλές επιλογές" για να απαντήσει στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες η Ουάσιγκτον επιρρίπτει στην Τεχεράνη.
 
"Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Και θα δούμε." απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους από το Λος κντζελες, αναφερόμενος σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στο Ιράν.
 
"Λέω ότι η έσχατη επιλογή σημαίνει το να πάμε σε... πόλεμο".
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα διευκρινιστούν "στις επόμενες 48 ώρες", λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε "σημαντική" αύξηση των κυρώσεων στο Twitter.

ΚΥΠΕ