You are here

Ο OPEC+ θα διατηρήσει την υφιστάμενη παραγωγή πετρελαίου

05/12/2022 06:45

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας (OPEC+) συμφώνησαν να διατηρήσουν τους στόχους τους για την παραγωγή πετρελαίου, σε συνάντηση την Κυριακή, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές.

Η απόφαση έρχεται δύο μέρες μετά που τα κράτη της G7 συμφώνησαν σε καθορισμό ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι OPEC+ θύμωσαν τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη τον Οκτώβριο, όταν αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος του 2023. 

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τον Οργανισμό και τη Σαουδική Αραβία, που είναι εκ των ηγετών, ότι παίρνουν το μέρος της Ρωσίας, παρά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο OPEC+ επιχειρηματολόγησε ότι μείωσε την παραγωγή εξαιτίας μιας πιο αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής πρόβλεψης. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Οκτώβριο εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής και της παγκόσμιας ανάπτυξης και των ψηλότερων επιτοκίων.

Την Παρασκευή, η G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης στα $60 το βαρέλι, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στο να στερήσει έσοδα από τη Ρωσία, διατηρώντας το ρωσικό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλά το πετρέλαιό της κάτω από το ποσό της ανώτατης τιμής και αναλύει την απάντησή της.

ΚΥΠΕ