You are here

Ο ΠΟΕ δίνει την τελική ώθηση για εμπορικές συμφωνίες

15/06/2022 12:57

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εισήλθαν σε μια τεταμένη τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων την Τετάρτη, χωρίς καμία βεβαιότητα ότι θα βρουν συναίνεση για οποιαδήποτε αλλαγή στους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου, με την Ινδία να παραμένει ανένδοτη ότι δεν θα υποχωρήσει στα τρόφιμα, την αλιεία και τα εμβόλια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του διάσκεψης στις 12-15 Ιουνίου, την πρώτη μεγάλη συνάντησή του εδώ και τέσσερα χρόνια, το σώμα των 164 μελών επιδιώκει να συμφωνήσει σε μια απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, σε μείωση των επιδοτήσεων αλιείας, σε δεσμεύσεις για επισιτιστική ασφάλεια και σε στην έναρξη μιας εσωτερικής μεταρρύθμισης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala είπε στους περισσότερους από 100 Υπουργούς που ήταν παρόντες ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι θα πρέπει να την επιπλέον προσπάθεια για να συγκλίνουν σε όλο το φάσμα των θεμάτων.

Οι αντιπρόσωποι στη συνάντηση είπαν ότι η Ινδία, η οποία έχει ιστορικό μπλοκαρίσματος πολυμερών εμπορικών συμφωνιών, φαινόταν κάθε άλλο παρά έτοιμη να συμβιβαστεί. Αυτή η άποψη υποστηρίχθηκε από σχόλια που έκανε ο Ινδός Υπουργός Εμπορίου Shri Piyush Goyal σε κλειστές συνεδριάσεις και τα οποία το Νέο Δελχί επέλεξε να δημοσιεύσει.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες επιδίωξαν την παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση από πολλά ανεπτυγμένα έθνη με σημαντικούς παραγωγούς φαρμακευτικών προϊόντων.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ των μεγάλων παικτών - Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης - προέκυψε τον Μάιο, αλλά προκάλεσε κριτική από ομάδες εκστρατείας ότι υπολείπεται των αναγκαίων. Ο Goyal συμφωνούσε με αυτή την άποψη.

«Η δική μου αίσθηση είναι ότι αυτό που παίρνουμε είναι μισοτελειωμένο και δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε κανένα εμβόλιο», είπε.

Ο ΠΟΕ πίεσε επίσης σκληρά για μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των αλιευτικών επιδοτήσεων, η οποία θα ήταν μόνο η δεύτερη πολυμερής συμφωνία από τη δημιουργία του Οργανισμού πριν από 27 χρόνια και μια απόδειξη της σημασίας της σε μια εποχή αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων.

Ο Goyal είπε ότι η Ινδία ήταν ισχυρός υποστηρικτής της βιωσιμότητας, αλλά η αλιευτική βιομηχανία της δεν λειτουργεί με τεράστιους στόλους και βασίζεται σε μικρής κλίμακας και συχνά φτωχούς ψαράδες.

Ο Υπουργός είπε ότι στην Ινδία και σε παρόμοιες χώρες θα πρέπει να δοθεί μια μεταβατική περίοδος 25 ετών για να καταργήσουν σταδιακά τις αλιευτικές επιδοτήσεις, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχουν προτείνει τα περισσότερα άλλα μέλη του ΠΟΕ.

Για να γεφυρωθούν τα κενά, ορισμένα μέλη του ΠΟΕ έχουν ήδη προτείνει την παράταση της συνεδρίασης για άλλες 24 ώρες.