You are here

Ο Πομπέο επέκρινε τον Ομπάμα για την πολιτική του στη Μ. Ανατολή σε ομιλία του στο Κάιρο

11/01/2019 06:54

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη ότι έσπειρε το χάος στη Μέση Ανατολή, αφού δεν αντιμετώπισε επαρκώς τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε δηλώσεις του στο Κάιρο, ο κ. Πομπέο είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση και εγκατέλειψε την Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προκάλεσαν έκπληξη τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στο εξωτερικό, την ώρα που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δέχεται κριτική για το φιλόδοξο σχέδιό του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Παρόλο που ο χρόνος αποχώρησης δεν είναι ακόμα σαφής, η απόφαση αυτή έχει εκληφθεί ως εγκατάλειψη της περιοχής προς όφελος της Ρωσίας και του Ιράν.

«Μάθαμε πως όταν η Αμερική υποχωρεί, συχνά ακολουθεί το χάος. Όταν παραμελούμε τους φίλους μας, δημιουργείται η δυσαρέσκεια. Και όταν συνεργαζόμαστε με τους εχθρούς μας, αυτοί προχωρούν ", δήλωσε ο Πομπέο σε ομιλία του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στην οποία δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ομπάμα, αλλά τον αποκάλεσε «άλλο Αμερικανό».

Θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών να επιτεθεί σε πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ξένη πρωτεύουσα. Ωστόσο ο Τραμπ έχει πολλές φορές υποτιμήσει τον προκάτοχό του και ανέτρεψε πολιτικές του  σε διεθνή ζητήματα όπως η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, οι εμπορικές συμφωνίες, η συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα καθώς και εσωτερικές πολιτικές.

Περιγράφοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια «δύναμη για το καλό» στη Μέση Ανατολή, ο Πομπέο προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους, ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αφοσιωμένη στην «πλήρη διάλυση» της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, παρά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία.

Ο Πομπέο επέκρινε επίσης αυτό που αποκάλεσε  ως επιθυμία του Ομπάμα «για ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος», που τον οδήγησε το 2015 στην συμφωνία βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων σε αντάλλαγμα της χαλάρωσης των διεθνών οικονομικών κυρώσεων. Η συμφωνία αυτή εγκαταλείφθηκε φέτος από τον Τραμπ, ο οποίος επιδίωξε μια πολιτική «μεγιστοποίησης των πιέσεων» προς το Ιράν για να το εξαναγκάσει να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Τα καλά νέα είναι ότι η εποχή της ντροπής που η ίδια η Αμερική προκάλεσε στον εαυτό της τελείωσε.  Το ίδιο και οι πολιτικές που δημιούργησαν τόσο άσκοπες ταλαιπωρίες. Τώρα έρχεται η πραγματική νέα αρχή ", πρόσθεσε ο Πομπέο.

ΚΥΠΕ