You are here

Ο ΠΟΥ καλεί σε επαγρύπνηση για τον κορωνοϊό, η κατάσταση σε Ιταλία και Αυστρία

27/11/2020 20:47

Ακόμα κι αν οι χώρες καταγράψουν πτώση στα κρούσματα νέου κορωνοϊού, πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, επισήμανε σήμερα η Μαρία βαν Κέρκοβ, η τεχνική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19. "Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι καταστάσεις όπου πηγαίνεις από το λοκντάουν στο να θέσεις τον ιό υπό έλεγχο και κατόπιν πίσω σε ένα άλλο λοκντάουν", τόνισε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης από τη Γενεύη.

"Από το χέρι μας περνά να κρατήσουμε τη διασπορά σε χαμηλά επίπεδα", δήλωσε η ίδια. "Έχουμε δει δεκάδες χώρες να μας δείχνουν ότι μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να παραμείνει υπό έλεγχο".

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως και των νεκρών, παραμένει σήμερα στην Ιταλία πολύ υψηλός. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 827 άνθρωποι, ενώ τα κρούσματα που διαγνώστηκαν είναι 28.352. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 222.803 διαγνωστικά τεστ. Κάθε 100 τεστ, το 12% προέκυψε θετικό. Μέσα σε πέντε ημέρες, το ποσοστό αυτό, μειώθηκε κατά πέντε μονάδες. Σε ό,τι αφορά, δε, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δεύτερη συνεχή ημέρα μειώνεται οι αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών: χθες ήταν 3.846, σήμερα έχουν περιοριστεί στους 3.782. Και στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι ασθενείς, από 34.038 το περασμένο εικοσιτετράωρο, είναι τώρα 33.684.

Σχετικά με τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση παραμένει, όπως και όλες τις προηγούμενες εβδομάδες η Λομβαρδία (5.389) ενώ ακολουθούν το Βένετο (3.418) και το Πεδεμόντιο (3.149) με πρωτεύουσα το Τορίνο. O δείκτης μετάδοσης Rt, όμως, πανιταλικά έχει περιοριστεί στο 1,08, ένα στοιχείο που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 53.677 ασθενείς.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, η κυβέρνηση τις ώρες αυτές εξετάζει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Τύπο, θεωρείται πιθανή η "χαλάρωση" των περιοριστικών μέτρων, σε μια σειρά περιφερειών της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Τοσκάνη και πιθανώς η Λομβαρδία. Την ίδια ώρα, όμως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Iταλών γιατρών απευθύνουν έκκληση να μην μειωθούν οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που έχουν υιοθετηθεί, διότι, όπως τονίζουν, "η πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ και το σύνολο των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα".

Τα μέτρα του δεύτερου "σκληρού lockdown" -- που ισχύει στην Αυστρία από τη 17η Νοεμβρίου και μέχρι την 6η Δεκεμβρίου -- φαίνεται να αποδίδουν, σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις του υπουργού Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ, ωστόσο, κατά την άποψή του, θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω δραστικά οι αριθμοί, καθώς η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα εξακολουθεί να είναι "δραματική".

Το "εύρος λοίμωξης" στην Αυστρία είναι στο μεταξύ "τεράστιο" και είναι κατά πολλές φορές υψηλότερο από εκείνο την περασμένη άνοιξη, ο ιός έφτασε στο επίπεδο δεν υπάρχουν πια "κορυφές", ανέφερε ο ίδιος. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 4.954, που σημαίνει μία ελαφρά μείωση, ενώ σταθεροποιείται αργά η κατάσταση στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται 4.405 άνθρωποι, από τους οποίους οι 703 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τον αριθμό των θανάτων να έχει αυξηθεί κατά 113 από χθες έως σήμερα.

Όπως αναφερόταν από το Γενικό Νοσοκομείο Βιέννης, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή την στιγμή νοσηλεύονται κυρίως ασθενείς μικρότερης ηλικίας, μεταξύ 50 έως 60 ετών, με τον "πλέον ηλικιωμένο" να είναι 68 ετών και τον "πλέον νέο" να είναι 19 ετών.