You are here

Ο Τραμπ λέει ότι δεν φοράει μάσκα μπροστά στις κάμερες

22/05/2020 07:45

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι ενίοτε φοράει προστατευτική μάσκα, όταν το απαιτούν οι συνθήκες, πρόσθεσε όμως πως δεν σκοπεύει να το κάνει μπροστά στους δημοσιογράφους, για να μην τους "δώσει την ικανοποίηση" να τον δουν με αυτή.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Υψηλάντη, στην πολιτεία Μίσιγκαν, όπου περιηγήθηκε σε εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford που επαναλειτουργεί, εν μέσω της πανδημίας, για να κατασκευάσει μηχανικούς αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας, ο ένοικος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε γιατί δεν φόραγε μάσκα, όπως τα στελέχη της εταιρείας που τον ξεναγούσαν κατά την περιήγησή του στην εγκατάσταση. "Φόραγα μία προηγουμένως. Φόραγα μία εκεί πίσω. Αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να το δουν", απάντησε σαρκαστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Λίγο αργότερα, επέδειξε στους δημοσιογράφους τη μάσκα του, χωρίς να τη βάλει. "Μου αρέσει πολύ. Ειλικρινά, νομίζω είμαι πιο ωραίος με τη μάσκα", αστειεύτηκε. Ο Τραμπ αψηφά συστηματικά συστάσεις των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προς τους Αμερικανούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας και γαντιών και την αποφυγή στενών επαφών.

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγράφηκαν 1.255 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ χθες Πέμπτη. Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 94.661 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.576.542 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+25.582 μολύνσεις από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα χθες [τοπική ώρα 03:30 σήμερα ώρα Κύπρου]).

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός ανακηρύσσει επιτυχία την έκβαση της μάχης εναντίον της πανδημίας

Η ετήσια συνεδρίαση της Εθνικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας άρχισε σήμερα με την τήρηση από τα μέλη της ενός λεπτού σιγής για να τιμηθούν τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η σύνοδος της κινεζικής Βουλής, που συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα, ξεκινά με καθυστέρηση δύο μηνών εξαιτίας της πανδημίας με τη συμμετοχή 2.897 πολιτικών από όλη την Κίνα. Ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, στην εναρκτήρια ομιλία του, εξέφρασε ικανοποίηση για τη "μείζονα στρατηγική επιτυχία" στη μάχη που δόθηκε στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο SARS-CoV-2 προσέβαλε άνθρωπο για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019, πριν αρχίσει να εξαπλώνεται. Ωστόσο αμέσως μετά ο Λι έσπευσε να υπογραμμίσει το "πελώριο καθήκον" να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κινεζική οικονομία. "Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες", τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Στη Βραζιλία οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 20.000

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς καταγράφηκαν 1.188 νέα θύματα της COVID-19 σε 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Μακράν η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα, η Βραζιλία γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες ταχεία άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, καθώς πλέον καταγράφει συνολικά 20.047 θανάτους λόγω της COVID-19 και 310.087 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Επιστήμονες τονίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι. Η Βραζιλία απέχει πλέον μόλις μερικές χιλιάδες κρούσματα από το να ξεπεράσει αυτά που επιβεβαιώνονται στη Ρωσία, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ.

Στην Ιταλία οι νεκροί μπορεί να είναι 20.000 περισσότεροι

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Inps, οι νεκροί από την επιδημία κορωνοϊού στην χώρα, δεν είναι 32.000, όπως αναφέρεται στον μέχρι τώρα απολογισμό, αλλά μπορεί να απεβίωσαν σχεδόν 20.000 περισσότεροι άνθρωποι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Inps, ο απολογισμός της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας "δεν θεωρείται ιδιαίτερα έγκυρος", διότι δεν λαμβάνει υπόψη τους ασθενείς οι οποίοι πέθαναν σπίτι, χωρίς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, και όλους εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ. Το Ιταλικό Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι στους 32.486 νεκρούς που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να προστεθούν, πιθανώς, άλλοι 18.971. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται βάσει των στοιχείων των ασφαλισμένων που διαθέτει το Ίδρυμα.

Γερμανία: 27 θάνατοι και 460 κρούσματα

Άλλοι 27 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία το προηγούμενο 24ωρο, ενώ εντοπίστηκαν 460 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, βάσει της καταμέτρησης του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ως σήμερα ανέρχεται σε 8.174 νεκρούς επί συνόλου 177.212 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την ίδια πηγή. Τόσο ο αριθμός των θανάτων όσο και αυτός των μολύνσεων παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα στοιχεία που κατέγραφε το ινστιτούτο, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση λοιμωδών ασθενειών, την προηγουμένη (57 θάνατοι, 745 κρούσματα).

Μεξικό: 420 θάνατοι εξαιτίας COVID-19

Οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατέγραψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 420 νέους θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 - τέσσερις λιγότερους από το θλιβερό ρεκόρ που σημειώθηκε την προηγουμένη - και 2.973 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχουν ανακοινώσει ως εδώ. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα έφθασε τους 6.510 νεκρούς επί συνόλου 59.567 κρουσμάτων μόλυνσης. Στελέχη του μεξικανικού Υπουργείου Υγείας τονίζουν εδώ και καιρό πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αργεντινή: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψαν αλματώδη αύξηση στην Αργεντινή και έφθασαν τα 648 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Το 90% των μολύνσεων εντοπίστηκε στο Μπουένος Άιρες και την πυκνοκατοικημένη περιφέρειά του, όπου συνολικά ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι. Την Τετάρτη είχαν καταγραφεί 474 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που βρισκόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών αλλά ήταν πολύ υψηλότερους των περίπου 300 που εντοπίζονταν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Ισημερινός: 51 θάνατοι εξαιτίας COVID-19

Το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 51 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 452 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 2.939 νεκρούς επί συνόλου 35.306 κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός μάλλον είναι πολύ βαρύτερος.

ΚΥΠΕ