You are here

Όγδοο μήνα υποχώρησαν οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως

02/12/2022 12:09

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO) τον Νοέμβριο, σημειώνοντας όγδοη διαδοχική μηνιαία πτώση από το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μία ένδειξη πως ίσως οι πληθωριστικές πιέσεις να χαλαρώνουν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο στις 135,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 135,9 τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου παρέμειναν αμετάβλητα από την προηγούμενη εκτίμηση του FAO.

Οι χαμηλότερες τιμές για τα σιτηρά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τον Νοέμβριο αντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές για τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη, ανέφερε ο FAO.

Η συμφωνία του περασμένου μήνα για παράταση ενός καναλιού εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία για άλλες 120 μέρες μετριάζει τις ανησυχίες για αναστάτωση στο μαζικό εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας.

Η ελαφρά μείωση τον Νοέμβριο οδηγεί πλέον τον δείκτη τροφίμων του FAO μόλις 0,3% πάνω από το επίπεδο που ήταν τον περσινό αντίστοιχο μήνα, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ο Οργανισμός.

Σε ξεχωριστές εκτιμήσεις προσφοράς και ζήτησης σιτηρών, ο FAO μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2022 σε 2,756 δισ. τόνους από 2,764 δισ. που είχε εκτιμήσει τον περασμένο μήνα.

Η πρόβλεψη είναι 2% χαμηλότερη από την εκτιμώμενη παραγωγή του 2021 και θα σήμαινε χαμηλό τριετίας, ανέφερε ο FAO.

Πηγή: Euro2day