You are here

Οι 500 πιο πλούσιοι του πλανήτη έχασαν $1,4 τρισ. φέτος

14/06/2022 11:49

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν συνολικά 1,4 τρισ. δολάρια φέτος, συμπεριλαμβανομένων 206 δισ. μόνο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές λυγίζουν υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων και της ανησυχίας για τον πληθωρισμό.

Η εικόνα είναι σε πλήρη αντίθεση με πέρυσι, όταν το άλμα στις αγορές αύξησε τον πληθυσμό των ατόμων με μεγάλη περιουσία κατά περίπου 8% παγκοσμίως και κατά 13% στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με έκθεση του Capgemini World Wealth που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τάξεις των πλουσίων σε Ασία-Ειρηνικό αυξήθηκαν μόλις 4,2% --παραμένοντας πίσω από την Ευρώπη και υστερώντας περισσότερο από τη Βόρεια Αμερική, αφότου κυριάρχησαν στην αύξηση των πλουσίων την τελευταία δεκαετία.

Η καταστολή των εταιρειών τεχνολογίας από την Κίνα και η αποθέρμανση στην αγορά ακινήτων ήταν εν μέρει η αιτία, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που βοήθησαν να φουσκώσουν τα πάντα, από κρυπτονομίσματα μέχρι αξίες ακινήτων. Αυτό τώρα αντιστρέφεται γρήγορα καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, προκαλώντας ανησυχίες για το πόσο απότομα θα ανεβάσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Γερμανία παραμένουν μεταξύ των κορυφαίων χωρών όπου ζουν οι περισσότεροι πλούσιοι του κόσμου. Οι τέσσερις αυτές χώρες φιλοξενούν σχεδόν το 64% των πιο πλούσιων ατόμων παγκοσμίως, έδειξε η έκθεση της Capgemini.

Πηγή: Euro2day