You are here

Οι BRIC εκτόπισαν τις ΗΠΑ από την κορυφή της ενέργειας

27/06/2007 09:30
Του Γιώργου Ι. Μαύρου

Η πάλαι ποτέ πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον κλάδο ενέργειας έχει πάψει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η στρατηγική αυτή βιομηχανία κυριαρχείται πλέον από κολοσσιαίες εταιρείες που εδρεύουν σε αναδυόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή του - που διέρρευσε χθες - ο διεθνής οίκος Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι η εν λόγω τάση δεν πρόκειται να περιοριστεί στον κλάδο ενέργειας, αλλά θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας, όντας ήδη ορατή από τις βιομηχανίες εξόρυξης και μεταλλουργίας ως τον ασφαλιστικό κλάδο.

Στο τέλος του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, το 1995, τονίζει στην έκθεσή της η Goldman Sachs, το 55% των 20 μεγαλύτερων εταιρειών του παγκόσμιου κλάδου ενέργειας - με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία - ήταν αμερικανικές και το υπόλοιπο 45% ήταν ευρωπαϊκές.

Διαφορετικά

Σήμερα, 16 χρόνια μετά, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική χάρη στην ανάδειξη των BRIC (όπως βάφτισε τις αγορές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας το 2001 η Goldman Sachs από τα αρχικά τους στα αγγλικά).

Πλέον, το 35% των 20 μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών του πλανήτη, με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, προέρχεται από τις BRIC, περίπου το 35% από τη Γηραιά Ήπειρο και μόλις το 30% από τις ΗΠΑ.

Όπως και το 1991, η ExxonMobil παραμένει η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 465 δισ. δολ. Από εκεί και κάτω, όμως, η κατάταξη έχει αλλάξει δραματικά με τους παραδοσιακούς πρωταγωνιστές, όπως η βρετανική British Petroleum, η ολλανδοβρετανική Royal Dutch/Shell, η γαλλική Total και η αμερικανική Chevron να έχουν λίγο ως πολύ υποσκελιστεί.

Το Τοπ-20 του ενεργειακού κλάδου διεθνώς κυριαρχείται πλέον από εταιρείες, όπως οι κινεζικές PetroChina, Sinopec και CNOOC, οι ρωσικοί κολοσσοί Gazprom, στο φυσικό αέριο, και LUKoil και Rosneft, στο πετρέλαιο ή οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας και της Βραζιλίας, Oil & Natural Gas Corp. και Petroleo Brasileio αντίστοιχα.

Η Goldman Sachs παρατηρεί ανάλογες διαφοροποιήσεις και στη γεωγραφική κατανομή της παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το 70% της νέας παραγωγής «μαύρου χρυσού» προέρχεται εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ,) ο οποίος περιλαμβάνει χώρες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία. Ανάλογη διαπίστωση κάνει και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Μείωση

Στην έκθεσή του «World Oil Outlook 2007» ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μείωση της ζήτησης για το πετρέλαιό του ως το 2010, λόγω της εκτεταμένης χρήσης των βιοκαυσίμων και - κυρίως - της αύξησης της παραγωγής «μαύρου χρυσού» από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, πάντως, η κυριαρχία των BRIC δεν πρόκειται να περιοριστεί στον κλάδο ενέργειας. Ήδη, επισημαίνει ο διεθνής οίκος, το 20% των 20 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου εξόρυξης προέρχονται από τις BRIC.

Το αντίστοιχο μερίδιό τους στο Τοπ-20 στην παγκόσμια βιομηχανία ποτών και αναψυκτικών αγγίζει το 10% και στον ασφαλιστικό κλάδο το 5%, τονίζει η GS προβλέποντας ανάλογες εξελίξεις τόσο στη φαρμακοβιομηχανία όσο και στον κλάδο τροφίμων.

Βrent

Σημαντική πτώση κατέγραψαν χθες οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού». Αργά χθες το βράδυ η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρούσε κατά 1,6% στα 70,35 δολ./βαρέλι

Νιγηρία

Οι αναλυτές απέδωσαν την πτωτική αυτή κίνηση στην προοπτική αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου από την Νιγηρία αλλά και στην αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ.