You are here

Οι διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό

17/09/2020 21:36

Η Γαλλία κατέγραψε 10.593 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά νέο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε 415.481.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων ήταν 10.561 και είχε καταγραφεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Η κατακόρυφη άνοδος των μολύνσεων οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα τεστ που διενεργούνται. Με απόφασή της κυβέρνησης, τα διαγνωστικά τεστ γίνονται δωρεάν και ως αποτέλεσμα παρατηρούνται μεγάλες ουρές στα διαγνωστικά κέντρα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 50, στους 31.095.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αποτελούν σημαντική πηγή κρουσμάτων Covid-19, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας πως η εξάπλωση της νόσου επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

"Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση... όπου το μόνο που μπορώ να ζητήσω είναι να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας, ιδίως στο να μειώσετε τον αριθμό των ανθρώπων τους οποίους βλέπετε καθημερινά". "Εάν ο καθένας μείωνε τον αριθμό κοινωνικών επαφών που είχε, αυτό θα βοηθούσε στο να περιοριστεί η διασπορά του ιού", τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Πέντε άνθρωποι εκ των 100 που υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό διαγιγνώσκονται σήμερα θετικοί έναντι ενός στους 100 στις αρχές του καλοκαιριού, επισήμανε ο Βεράν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19 στις πόλεις Λιόν και Νίκαια, με τις περιοχές αυτές να κρίνονται "κόκκινες ζώνες".

Ο Ολιβιέ Βεράν δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα επιβληθούν, όμως είπε πως τοπικοί αξιωματούχοι στη Λιόν και τη Νίκαια έχουν περιθώριο έως το Σαββατοκύριακο για να καταθέσουν τα σχέδιά τους στη γαλλική κυβέρνηση. Οι περιοχές της Γαλλίας όπου έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ επιπλέον μέτρα κατά της Covid-19 είναι η Μασσαλία, το Μπορντό και η Γουαδελούπη (το γαλλικό έδαφος στην Καραϊβική). Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για τις συναθροίσεις στις παραλίες, τις επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας και τη συμμετοχή σε δημόσιες συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού στην Ολλανδία ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ για τρίτη συνεχή ημέρα σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας προειδοποιώντας ότι η δυνατότητα διενέργειας των διαγνωστικών τεστ δεν είναι αρκετή για να διαχειριστούν οι αρμόδιες αρχές το κύμα πιθανών λοιμώξεων που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Η ικανότητα της διενέργειας τεστ καθώς και των εργαστηρίων πρέπει να διευρυνθεί από το τρέχον επίπεδο των σχεδόν 30.000 τεστ ημερησίως σε 55.000 ημερησίως το Νοέμβριο, έως 70.000 τον Δεκέμβριο και 85.000 από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο.

"Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είμαστε σε θέση να διευρύνουμε την ικανότητά μας αλλά δεν είναι ακόμη επαρκής", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε συζήτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Η ικανότητα διενέργειας των τεστ έφθασε ήδη στα όριά της τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας ανθρώπους σε όλη τη χώρα να περιμένουν ημέρες για ένα τεστ, καθώς οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι χωρίς σαφή συμπτώματα κάνουν αίτηση για να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση.

Το ημερήσιο ποσοστό των λοιμώξεων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ 1.753, και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 88.073 σήμερα. Το Βέλγιο και η Γερμανία κάλεσαν τους πολίτες τους να μην κάνουν μη απαραίτητα ταξίδια στο `Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ και τα περίχωρά τους και είπαν ότι οι ταξιδιώτες από αυτές τις περιοχές θα τίθενται σε 14ημερη καραντίνα.

Υπό την πίεση των συνδικάτων των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων, ο δήμος της Νέας Υόρκης αποφάσισε να αναβάλει εκ νέου την επιστροφή των περισσότερων μαθητών στα δημόσια σχολεία, κάτι που προβλεπόταν να γίνει την Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου.

Μόνο οι μαθητές ηλικίας κάτω από 9 ετών και εκείνοι που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και φοιτούν σε ειδικά σχολεία θα αρχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στις τάξεις τους, από την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου ή την 1η Οκτωβρίου (ανάλογα με την ηλικία τους) και μέχρι τότε θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω του διαδικτύου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι του δήμου με τους διευθυντές των σχολείων και τους επικεφαλής των πανίσχυρων συνδικάτων των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι τα σχολεία δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά ενώ επιπλέον υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα προσληφθούν άλλοι 2.500 εκπαιδευτικοί. Η πόλη της Νέας Υόρκης, με τους περίπου 1,1 εκατομμύριο μαθητές σε 1.800 δημόσια σχολεία, είναι η μοναδική από τις μεγάλες αμερικανικές μητροπόλεις που επέλεξε να ξεκινήσουν δια ζώσης μαθήματα αυτό το φθινόπωρο.

Οι άλλες, όπως το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Χιούστον ή το Μαϊάμι, προς το παρόν προτίμησαν να συνεχίσουν με την τηλεκπαίδευση. 

Η πόλη της Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, η πρώτη περιοχή όπου ανιχνεύθηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019, υποδέχτηκε σήμερα την πρώτη διεθνή πτήση από τον Ιανουάριο όταν το αεροδρόμιο είχε κλείσει λόγω της Covid-19. Η Κίνα μείωσε δραστικά στα τέλη Μαρτίου τις αεροπορικές της συνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να περιορίσει την άφιξη ασθενών που μπορεί να αναζωπύρωναν την επιδημία στο έδαφός της.

Η χώρα έκτοτε αναχαίτισε σε μεγάλο βαθμό την Covid-19 χάρη στα μέτρα περιορισμού, καραντίνας, στα διαγνωστικά τεστ, την ιχνηλάτιση επαφών των κρουσμάτων και τη χρήσης μάσκας.

Σήμερα τα ημερήσια νέα κρούσματά της δεν ξεπερνούν τα πέντε. Αεροπλάνο της νοτιοκορεατικής εταιρίας χαμηλού κόστους T`way προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Τιανχέ της Ουχάν με 60 επιβάτες, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Εικόνες που μετέδωσε το CCTV έδειχναν ταξιδιώτες να φορούν μάσκες καθώς και αστυνομικούς με πλήρη στολή προστασίας και προσωπίδες να ελέγχουν τα διαβατήρια.

Περισσότεροι από 3.900 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή περισσότερο από το 80% των 4.634 νεκρών που καταγράφηκαν από την Κίνα στο έδαφός της. Οι επιβάτες που θα φθάνουν στην Ουχάν από το εξωτερικό θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα τεστ αρνητικό στον κορωνοιό που έγινε τουλάχιστον 72 ώρες πριν, δήλωσε στο CCTV ο Λι Γιτζχουό, διευθυντής του δημοτικού Γραφείου πολίτικης αεροπορίας.

Η Κίνα συνεχίζει να απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σχεδόν σε όλους τους ξένους. ξσοι φθάνουν στη χώρα πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα. Το αεροδρόμιο της Ουχάν είχε ανοίξει ξανά στις αρχές Απριλίου και δεχόταν έως και σήμερα μόνο εσωτερικές πτήσεις.

Ο αριθμός των επιβατών και των πτήσεων ξαναβρήκε τα επίπεδα που είχε πριν από την επιδημία, ανακοίνωσε η διοίκησή του.