You are here

Οι διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό

19/10/2020 21:24

Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους στο Βουκουρέστι ανακοίνωσαν οι αρχές, μεγάλη άνοδος κρουσμάτων σε Ισπανία, αύξηση θανάτων σε Ιταλία, μύδροι Τραμπ κάτα Φάουτσι που τον χαρακτηρίζει καταστροφή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατακεραύνωσε σήμερα τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο Αντονι Φάουτσι αποκαλώντας τον "καταστροφή", κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με μέλη του προεκλογικού επιτελείου του, ενώ επιδίωξε να τους διαβεβαιώσει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές παρά την πτώση των ποσοστών υπέρ του στις δημοσκοπήσεις.

Μιλώντας από το ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, προτού αποχωρήσει για να παραστεί σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αριζόνα, ο Τραμπ δεν έκρυψε την οργή του για τον Φάουτσι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που είχε στόχο να ενθαρρύνει την ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Τραμπ και ο Φάουτσι, ο οποίος είναι μέλος της ειδικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου για τον κορωνοϊό, βρίσκονται "στα μαχαίρια" με επίκεντρο την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 219.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

"Ο κόσμος λέει: 'Ας είναι. Απλά αφήστε μας στην ησυχία μας'. Έχουν κουραστεί από αυτό. Ο κόσμος έχει κουραστεί από το να ακούει τον Φάουτσι και όλους αυτούς τους ηλίθιους... Ο Φάουτσι είναι ένας καλός τύπος. Βρίσκεται εδώ 500 χρόνια", ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά αύξηση των νεκρών, καταγράφεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, διαγνώσθηκαν 9.338 περιστατικά και 73 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 98.862 διαγνωστικά τεστ. Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 11.705, με 69 νεκρούς.

Παράλληλα, σήμερα εισήχθηκαν 47 επιπλέον ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας (συνολικά νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 797 άνθρωποι), ενώ καταγράφεται και αύξηση στις εισαγωγές στους θαλάμους των νοσοκομείων: σε σχέση με χθες αποφασίσθηκε η νοσηλεία 545 επιπλέον ασθενών, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στους 7.676. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ σημειώνει και πάλι η Λομβαρδία, με 1.687 και ακολουθούν η Καμπανία, με 1.593, η Τοσκάνη με 986 και το Λάτιο με 939.

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση, χθες βράδυ, των νέων μέτρων της κυβέρνησης Κόντε για τον περιορισμό των κρουσμάτων, γνωστοί καθηγητές ιολογίας υπογραμμίζουν ότι αν η χώρα θέλει να αποφύγει νέο lockdown τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τότε πρέπει να απομονωθούν από τώρα περιοχές στις οποίες ο δείκτης μετάδοσης έχει ανέβει επικίνδυνα, ιδίως στις πόλεις και σε προάστια του Μιλάνου και της Νάπολης.

Ο Ιταλός Υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι, πάντως, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, τόνισε ότι η όλη κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραλληλιστεί με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου και Μαρτίου, διότι τώρα υπάρχουν θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας, πολλοί θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί και δεν καταγράφεται τεράστια πίεση στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αλλάξουν, προς το χειρότερο, τα δεδομένα αυτά", υπογράμμισε ο Σιλέρι.

Το ισπανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 37.889 περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 974.449 τον συνολικό αριθμό. Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 217 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 33.992. Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα. Τις πρόσφατες εβδομάδες, η Ισπανία καταγράφει τακτικά πάνω από 12.000 ημερήσια κρούσματα μετά το ρεκόρ των άνω των 16.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το Βουκουρέστι, η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, κλείνει σχολεία, εστιατόρια και θέατρα από αύριο Τρίτη, ενώ επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους στην πόλη, καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά περίπου 4.000 την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 182.854 σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Από το Σαββατοκύριακο, το αθροιστικό ποσοστό μολύνσεων υπερέβη το όριο των 3 κρουσμάτων ανά 1.000 ανθρώπους σε ορίζοντα δύο εβδομάδων.

Εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του Βουκουρεστίου είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν έπειτα από ένα διάστημα 14 ημερών. Από το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο, 5.931 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και περίπου 132.082 έχουν αναρρώσει.