You are here

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ βρήκαν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των Τούρκων στη Συρία

24/10/2019 07:30
Ο ειδικός απεσταλμένος για την Συρία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν δει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των Τουρκικών δυνάμεων στη Συρία κατά την πρόσφατη επιχείρηση εναντίον των Κούρδων. 
 
Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ειδικός αντιπρόσωπος για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει ευρέως στοιχεία εθνοκάθαρσης» από την Τουρκία, αλλά ότι υπήρξαν αναφορές «αρκετών περιστατικών τα οποία εμείς θεωρούμε εγκλήματα πολέμου».
 
Είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διερευνούν αυτές τις αναφορές και έχουν απαιτήσει μια εξήγηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας. 
 
Πρόσθεσε επίσης ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διερευνούν αναφορά ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε περιορισμένη καύση λευκού φωσφόρου κατά την διάρκεια της επιχείρησής της. 
 
Ο κ. Τζέφρι και ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα που περιλαμβάνουν τις σχέσεις με την Τουρκία, κατέθεσαν για δεύτερη συνεχή ημέρα ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ. 
 
Πολλοί νομοθέτες, περιλαμβανομένων Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών διαφωνούν με την απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, που άνοιξε το δρόμο για τα τουρκικά στρατεύματα να περάσουν τα σύνορα και να πολεμήσουν τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες για χρόνια βοήθησαν τον αμερικανικό στρατό στην μάχη κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. 
 
«Πως μπορούσαν οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι τόσο παράλογο, τόσο ελεεινό, τόσο αντίθετο με τις αρχές μας;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Δημοκρατικός Βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ κατά την έναρξη της ακρόασης.
Ο κ. Τζέφρι επιβεβαίωσε επίσης την δήλωση του Υπουργού Άμυνας Μάρκ Έσπερ ότι πάνω από 100 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει.
 
«Δεν γνωρίζουμε που είναι», είπε.  Ανέφερε επίσης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον στη Γερουσία, την Τρίτη ότι «δεκάδες» εξτρεμιστές δραπέτευσαν από την φυλακή αφότου άρχισε η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία πριν από δύο εβδομάδες.
 
ΚΥΠΕ