You are here

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την παραίτηση Μέι απασχολούν το Κρεμλίνο

24/05/2019 15:54

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, επισημαίνοντας ωστόσο μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η ίδια υπήρξε πρωθυπουργός σε μια περίπλοκη περίοδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας, στη διάρκεια της οποίας είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς κάποια ορόσημα που να συνέβαλαν στην ανάπτυξη τους.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ επακριβώς κάποια ορόσημα που να συνέβαλαν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας. Το αντίθετο θα έλεγα, η πρωθυπουργία της κυρίας Μέι συνέπεσε με μια εξαιρετικά περίπλοκη περίοδο στις διμερείς μας σχέσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , όταν ρωτήθηκε πώς αξιολογεί τον ρόλο της Μέι στις ρώσο-βρετανικές σχέσεις.

Όταν ρωτήθηκε πως σχολιάζει την πρόθεση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί, ο Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι προς το παρόν δεν είναι έτοιμος να σχολιάσει, αλλά επισήμανε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit. «Οχι, δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω» παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ήδη κάποια αντίδραση στην παραίτηση της Μέι, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit.

«Αναμφισβήτητα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή στο σύνολό τους τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν και την ίδια τη Βρετανία και την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Πεσκόφ και προσέθεσε: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλες αυτές τις εξελίξεις, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μας και ως εκ τούτου ενδιαφερόμαστε να έχουμε ένα προβλέψιμο, σταθερό και αναπτυσσόμενο εταίρο».