You are here

Oι εξελίξεις της πανδημίας διεθνώς

27/07/2021 08:02

Στη Βικτόρια της Αυστραλίας χαλαρώνουν τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας, αφού τα κρούσματα μειώθηκαν σε δέκα τις προηγούμενες 24 ώρες. Την ίδια ώρα, το Σίδνεϋ διανύει την πέμπτη εβδομάδα του lockdown που επιβλήθηκε για να αποτραπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Ισραήλ

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 2.215 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα να φθάνει τις 862.559, ενώ το ίδιο διάστημα άλλος ένας ασθενής με την COVID-19 υπέκυψε, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 6.461 νεκρούς.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 936 φθάνοντας τα 12.243, στο υψηλότερο επίπεδο από την 24η Μαρτίου.

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 121 (+20 σε 24 ώρες).

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν 5,77 εκατ. πολίτες της χώρας - το 61,9% του πληθυσμού - έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για την COVID-19.

Χιλή

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 93 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 1.185 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 35.119 νεκρούς επί συνόλου 1.610.345 μολύνσεων.

Ο Υφυπουργός Υγείας Αλμπέρτο Ντουνιάκ επισήμανε πάντως την πτωτική τροχιά των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων ασθενών τις τελευταίες ημέρες.

Σημείωσε ακόμη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 2,06% το προηγούμενο 24ωρο, ή με άλλα λόγια κατά 60% από τον περασμένο μήνα, όταν βρισκόταν στο 5,5%.

Από τις αρχές του Ιουνίου η καμπύλη της επιδημίας βρίσκεται σε κάθοδο και ο ημερήσιος μέσος όρος των μολύνσεων έχει υποχωρήσει κάτω από τις 2.000 καθώς ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 80% του πληθυσμού-στόχου σε αρκετές περιοχές.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.545 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.758.401, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 38 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 91.565 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Κούβα

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 66 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 8.184 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.417 νεκρούς επί συνόλου 341.152 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, τόνισε πως η "συμπεριφορά" του ιού "είναι διαφορετική από ό,τι στην αρχή της πανδημίας στην Κούβα και σε όλο τον κόσμο", λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα "δραματική" την αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων στην Κούβα. Πάντως, παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ο απολογισμός στη χώρα παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με αυτούς πολλών άλλων κρατών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η επαρχία της Αβάνας, της πρωτεύουσας, κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο (1.527), ακολουθούμενη από τη δυτική επαρχία Ματάνσας (1.264) και τη Σιέγο δε Άβιλα (704).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το 18,7% των νέων κρουσμάτων διαγνώστηκε σε παιδιά και το 18,3% σε πολίτες ηλικίας άνω των 60.

Ως χθες πάνω από 2,4 εκατ. πολίτες της Κούβας επί συνόλου πληθυσμού 11,3 εκατ. είχαν λάβει και την τρίτη συνιστώμενη δόση των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων Abdala και Soberana 2.

Οι αρχές ανήγγειλαν ότι θα αρχίσουν από μεθαύριο Πέμπτη να εμβολιάζονται και οι έγκυες, ενώ η εκστρατεία ανοσοποίησης θα επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες.

Σκοπός τους είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τον Αύγουστο.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 578 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 18.999 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 550.502 νεκρούς επί συνόλου 19,7 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Η χώρα 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει επισήμως τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 171 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 5.920 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 238.595 νεκρούς επί συνόλου 2.754.438 μολύνσεων.

Η μεξικανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει πάντως πως ο επίσημος απολογισμός - ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως - είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας έδειξαν πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πιθανόν είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Αργεντινή

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.555 κρούσματα του SARS-CoV-2, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στο κράτος της Λατινικής Αμερικής σε 4.859.170.

Οι θάνατοι 384 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής στους 104.105 νεκρούς μέχρι εδώ.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκαν σε 4.155, το ποσοστό πληρότητας των κλινών υποχώρησε στο 56,6% σε εθνικό επίπεδο και στο 54,1% στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες.

Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί πάνω από 30,13 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19. Ο μισός και πλέον από τον ενήλικο πληθυσμό της Αργεντινής (συνολικά 45 εκατ.) έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Αυστραλία

Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας θα χαλαρώσει το lockdown όπως προβλεπόταν από τη Δευτέρα, ανήγγειλε σήμερα Τρίτη ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους, καθώς οι αρχές εντόπισαν λιγότερα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι, ωστόσο θα παραμείνουν σε ισχύ αρκετά περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση να υποδέχεται οποιοσδήποτε καλεσμένους στο σπίτι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους όπου γίνονται συναθροίσεις, πρόσθεσε ο κ. Άντριους.

Στη Βικτόρια διαγνώστηκαν 10 νέα κρούσματα, από 11 την προηγουμένη, όλα συνδεόμενα με γνωστές συρροές.

Ταυτόχρονα, στη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες ιχνηλάτησης εκατοντάδων επαφών, μετά τον εντοπισμό νέων εστιών. Πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Σίδνεϋ προστέθηκε στον κατάλογο των πιθανών τοποθεσιών έκθεσης στον ιό και όποιος το επισκέφθηκε το προηγούμενο 10ήμερο πρέπει να θεωρήσει εαυτόν στενή επαφή και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, τόνισαν οι αρχές.

Το Σίδνεϋ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας και πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, διανύει την πέμπτη εβδομάδα του lockdown που επιβλήθηκε για να αποτραπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Τα μέτρα αναμένεται να χαλαρώσουν την Παρασκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να ξεπερνούν τα εκατό σε ημερήσια βάση, εκ των οποίων πολλά είναι ενεργά, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί να έχουν επαφές στην κοινότητα.

ΚΥΠΕ