You are here

Οι φόβοι για την ανάπτυξη πιέζουν τη Wall Street

21/02/2019 16:54

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης αντισταθμίζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,2% στις 25.907 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,09% χαμηλότερα στις 7.481 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.777 μονάδες.

Την Τετάρτη, η Wall Street έκλεισε υψηλότερα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed, τα οποία έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζα παραμένουν διχασμένοι ως προς το τι θα δικαιολογούσε μια νέα αύξηση επιτοκίου.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Reuters μετέδωσε πως οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ξεκινήσει να περιγράφουν το περίγραμμα των δεσμεύσεών τους όσον αφορά την εμπορική τους διαμάχη, καταγράφοντας την πιο σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος των τελευταίων επτά μηνών

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης διογκώθηκαν την Πέμπτη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης μεταποίησης IHS Markit για την ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 49,2 μονάδες, στο πιο χαμηλό από τα μέσα του 2013. Κινήθηκε χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών κινήθηκαν 1,2% υψηλότερα τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα 28% στις παραγγελίες για εμπορικά αεροσκάφη.

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 23.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 216.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσουν στις 229.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,44% στα 56,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,84% χαμηλότερα στα 1.336 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,135 δολ/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται 0,4 μονάδες βάσης στο 2,67%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nike υποχωρεί 1,2%. Η μετοχή δέχεται πίεση λόγω του τραυματισμού αθλητή του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ, tο παπούτσι του οποίου διαλύθηκε κατά τη διάρκεια αγώνα.

Βουτιά 5,7% πραγματοποιεί η μετοχή της Domino Pizza. H αλυσίδα ανακοίνωσε κέρδη, έσοδα και πωλήσεις τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Πηγή: Euro2day