You are here

Οι χώρες παγκοσμίως αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

02/12/2020 08:14

Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες αναμένουν να μπορέσουν να εμβολιάσουν τους εργαζόμενούς τους στον τομέα της υγείας μέσα σε 3 εβδομάδες αφότου παραλάβουν την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.
 
Επιπρόσθετα, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 2.500 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 - ο πιο βαρύς απολογισμός από τον Απρίλιο και καταγράφηκαν πάνω από 180.000 κρούσματα του.
 
Επίσης, στην Κίνα καταγράφηκαν 9 κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, στο Μεξικό καταγράφηκαν 825 θάνατοι και 8.819 κρούσματα, στην Ισπανία καταγράφηκαν 8.257 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 442 θάνατοι, στον Καναδά ξεπέρασαν τα 380.000 τα κρούσματα και καταγράφηκαν σχεδόν 12.200 θάνατοι, στην Βραζιλία ανακοινώθηκαν 50.909 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, -ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων μολύνσεων από τις αρχές Σεπτεμβρίου-, στην Γερμανία καταγράφηκαν 17.270 κρούσματα και 487 θάνατοι, στην Λιβύη ανακοινώθηκαν 608 κρούσματα και 13 θάνατοι.
 
ΗΠΑ
 
Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες αναμένουν να μπορέσουν να εμβολιάσουν τους εργαζόμενούς τους στον τομέα της υγείας μέσα σε 3 εβδομάδες αφότου παραλάβουν την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, είπε χθες μία αξιωματούχος από τα αμερικανικά Κέντρα για τον έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μιας συμβουλευτικής επιτροπής. 
 
Η Νάνσι Μεσόνιερ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τον Εμβολιασμό του CDC, μίλησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Πρακτικές Εμβολιασμού του CDC, όπου συζητήθηκε ποιες ομάδες θα πρέπει να λάβουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 μόλις γίνουν διαθέσιμα, πιθανόν τον Δεκέμβριο.
 
Μια παρουσίαση του CDC, που προβλήθηκε στη συνάντηση, έδειξε ότι η υπηρεσία αναμένει ότι περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμες έως τα τέλη Δεκεμβρίου, με την αποστολή 5 έως 10 εκατομμυρίων δόσεων να γίνονται κάθε εβδομάδα μόλις το εμβόλιο λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
 
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εδώ και εβδομάδες, κατέγραψαν χθες Τρίτη πάνω από 2.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, επίπεδο στο οποίο είχαν να φθάσουν από τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
 
Το ίδιο διάστημα, η χώρα επιβεβαίωσε πάνω από 180.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τις 20:30 (τοπική ώρα), σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, τα οποία εξέτασε το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Η προηγούμενη φορά που είχε ξεπεραστεί το επίπεδο των 2.562 θανάτων οι οποίοι καταγράφηκαν χθες Τρίτη ήταν στα τέλη Απριλίου, στην κορύφωση του λεγόμενου πρώτου κύματος της πανδημίας.
 
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έφθασε τους 99.000 χθες Τρίτη, επίπεδο άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, σύμφωνα με το COVID Tracking Project. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ ανησυχητική σε αρκετές μεσοδυτικές πολιτείες, όπως η Ιντιάνα και η Νότια Ντακότα.
 
Μερικές ημέρες μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, ειδικοί φοβούνται πως οι μετακινήσεις που έκαναν εκατομμύρια Αμερικανοί για να την περάσουν με τις οικογένειές τους θα προκαλέσει "εκτίναξη των κρουσμάτων προς τα πάνω που θα προστεθεί σε αυτή που καταγραφόταν ήδη", όπως το έθεσε ο Δρ. Ανθονι Φάουτσι.
 
Ο αριθμός των νέων μολύνσεων διατηρείται επί το παρόντος στο επίπεδο - το πολύ υψηλό επίπεδο - των τελευταίων εβδομάδων.
 
Το φράγμα των 2.000 θανάτων σε μια μέρα, που οι ΗΠΑ ξεπέρναγαν συχνά την άνοιξη, ξεπεράστηκε ξανά αρκετές φορές τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες.
 
Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε απόλυτους αριθμούς, έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 270.450 θανάτους επί συνόλου 13,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.
 
Γερμανία
 
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17.270 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.084.743, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
 
Το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλοι 487 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να ξεπερνά τους δεκαεπτά χιλιάδες νεκρούς και να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 17.123, κατά την ίδια πηγή.
 
Λιβύη
 
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 608 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 82.417.
 
Παράλληλα, άλλοι 13 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ανέφερε η ίδια πηγή, με τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνουν ως αυτό το στάδιο τα 1.196.
 
Ωστόσο τα επίσημα δεδομένα δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση. Η υπηρεσιακή ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ στη χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου επικράτησε χάος μετά το 2011, προειδοποιούσε τον περασμένο μήνα ότι εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων του λιβυκού συστήματος υγείας, οι αριθμοί που ανακοινώνονται δεν απεικονίζουν παρά μόνο εν μέρει "την κλίμακα" της υγειονομικής κρίσης.
 
Κίνα
 
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό εννέα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 12 την προηγουμένη.
 
Επτά από τις μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ήταν "εισαγόμενες", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Δύο περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.
 
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων - τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - που εντοπίστηκαν χθες μειώθηκε σε 3, από 5 την προηγουμένη.
 
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.551 μολύνσεων.
 
Μεξικό
 
Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.819 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 825 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
 
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο Μεξικό έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 106.765 νεκρούς επί συνόλου 1.122.362 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Αυτός είναι ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός θανάτων λόγω του ιού στον κόσμο.
 
Ωστόσο μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει επανειλημμένα πως οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί ασθενείς δεν εισάγονται σε δομές υγείας, ενώ τα τεστ που γίνονται είναι συγκριτικά λίγα.
 
Ισπανία
 
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 8.257 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 442 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
 
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ιβηρικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 45.511 νεκρούς επί συνόλου 1.656.444 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
 
Η Ισπανία ένατη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θανάτων και έκτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
 
Καναδάς
 
Συνεχίζεται η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στον Καναδά, όπου το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο χθες Τρίτη για τον εντοπισμό 6.100 νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 382.812, σύμφωνα με το δημόσιο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CTV.
 
Εξαιτίας της COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι αυτό το στάδιο 12.195 άνθρωποι.
 
Σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά, ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανήλθε σε σχεδόν 5.800 ημερησίως την περασμένη εβδομάδα.
 
Ο αριθμός των ασθενών που νοσούν βαριά συνεχίζει επίσης να αυξάνεται. Η καναδική υπηρεσία δημόσιας υγείας σημείωσε ότι τις προηγούμενες επτά ημέρες κατά μέσον όρο προσφέρονταν φροντίδες σε 2.250 ανθρώπους σε νοσοκομεία, ανάμεσά τους 450 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
 
Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων έφθασε τους 87 ημερησίως το ίδιο διάστημα. Εργαστήρια στον Καναδά έκαναν κατά μέσον όρο 74.500 τεστ την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. Το ποσοστό όσων επιβεβαιωνόταν πως έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό ήταν 7,4%.
 
Βραζιλία  
 
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη 50.909 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων μολύνσεων από τις αρχές Σεπτεμβρίου και 697 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό. 
 
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής μετρά πλέον 6.386.787 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, ενώ το σύνολο των θανάτων ανέρχεται σε 173.817, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, της τρίτης πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία. 

ΚΥΠΕ