You are here

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση σε Τουρκία και ΗΑΕ για διακοπή εμπορικών δεσμών με Ρωσία

05/02/2023 11:57

Οι ΗΠΑ ανέφεραν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και στην Τουρκία ότι οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί τους με τη Ρωσία εμποδίζουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο "Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση σε Τουρκία και ΗΑΕ για διακοπή εμπορικών δεσμών με την Ρωσία", ο Μπράιαν Νέλσον, Υφυπουργός τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξανόμενες εξαγωγές οι οποίες περιλαμβάνουν αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Η επίσκεψη στην Τουρκία ήταν μέρος μιας περιφερειακής περιοδείας του Αμερικανού αξιωματούχου που περιελάμβανε και τα ΗΑΕ εντός της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από την Τουρκία να περιορίσει την αποστολή εμπορευμάτων στη Ρωσία και προειδοποίησαν τους ομολόγους τους ότι προϊόντα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων έφταναν στη Ρωσία και ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την ρωσική αμυντική βιομηχανία για να επεκτείνει τη σύγκρουση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους, δεκάδες Τούρκοι εξαγωγείς έστειλαν αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μηχανήματα και άλλα 80 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικά είδη, πρόσθεσε. Τα συγκεκριμένα άτομα μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.

Αξιωματούχοι των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.

Ο κ. Νέλσον είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο, εντείνοντας την πίεση για συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Περισσότερες επισκέψεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν τα ίδια άτομα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία έχουν αναδειχθεί ως παράδεισοι για ρωσικά κεφάλαια τον περασμένο χρόνο, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συγκεντρώσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα ΗΑΕ διατήρησαν δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος διχάζει πολλές χώρες. Ο ηγέτης των ΗΑΕ επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο τον Πούτιν εν μέσω έξαρσης της σύγκρουσης.