You are here

Οι ΗΠΑ ρίχνουν 2 τρισ. στη μάχη για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού

26/03/2020 06:14

Ξεπέρασε τα 60.000 ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου ο ρυθμός αύξησης της πανδημίας παραμένει ακόμη υψηλός, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μέτρα που έχουν επιβάλει κατ’ οίκον περιορισμό στο μισό πληθυσμό της χώρας έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Μέχρι στιγμής 808 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ,  όμως, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Ίρα Λοντζίνι, σύμβουλος του Κέντρου Επιδημιών των ΗΠΑ, ο αριθμός των θανάτων θα φτάσει το ζενίθ σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα και μετά θα αρχίσει να μειώνεται.

Ο ειδικός επιστήμονας είπε πως θα μπορούσαν τότε τα μέτρα να περιοριστούν σε συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες του πληθυσμού και να μπορέσει η υπόλοιπη χώρα να αρχίσει να επιστρέφει στην ομαλότητα.
Ανάλογες απόψεις που είχε εκφράσει χθες ο πρόεδρος Τραμπ είχαν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό και από τους επιστήμονες και από πολιτικούς.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης – όπου καταγράφονται περισσότερα από τα μισά κρούσματα – ο αριθμός των θετικών στον κορωνοϊό ήταν την Τετάρτη 30.811, εκ των οποίων οι 17.858 στο δήμο Νέας Υόρκης. 285 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό στην πολιτεία. Το 12% των θετικών στον ιό έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και το 3% σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός που ανησυχεί τους αρμόδιους, με τον κυβερνήτη Αντριου Κουόμο να επαναλαμβάνει την έκκληση για να σταλούν αναπνευστήρες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τους οποίους – όπως είπε – μόλις αρχίσει να μειώνεται η ανάγκη στη Νέα Υόρκη και να αυξάνεται σε άλλες πολιτείες – που τώρα η επιδημία είναι ακόμη στην αρχή – θα τους επιστρέψουν.

Στην Ουάσιγκτον, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία συμφώνησαν τα ξημερώματα στο πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάθε φορολογούμενος με εισόδημα μέχρι 99.000 (το 90% του πληθυσμού) θα λάβει ενίσχυση μέχρι 1.200 δολάρια, τα οποία θα σταλούν μέχρι το Μάιο.

Από το πακέτο θα ωφεληθούν επίσης οι πολιτείες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και οι αεροπορικές εταιρείες. Έχουν εξαιρεθεί εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με τον πρόεδρο και των αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου. Η εξαίρεση των επιχειρήσεων του προέδρου Τραμπ ήταν ένα από τα ζητήματα στα οποία επέμεναν οι Δημοκρατικοί.

Η Γερουσία θα το ψηφίσει σήμερα κι αμέσως θα προωθηθεί στη Βουλή, όπου γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο της ψηφοφορίας, με αρκετούς να ζητούν να γίνει εξ αποστάσεως, κάτι που μάλλον δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα. Δεν αποκλείεται τελικά να γίνει δια βοής.

Οι χρηματαγορές αντέδρασαν θετικά και σήμερα. Στη 1 μμ ο Dow Jones σημείωνε άνοδο 4.65% (+962.44) στις 21,667.35, ο NASDAQ άνοδο 1.55% (+115.27) στις 7,533.13 μονάδες και ο S&P 500 άνοδο 3.13% (+76.65) στις 2,523.98 μονάδες.

ΚΥΠΕ