You are here

Οι κάτοικοι στην περιοχή Πριμόρσκι έμειναν χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων

21/11/2020 07:23

Χιλιάδες κάτοικοι στην περιοχή Πριμόρσκι της ρωσικής ‘Aπω Ανατολής έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση σήμερα εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που έπληξαν την περιοχή μαζί με τις χαμηλές θερμοκρασίες που έφθασαν υπό το μηδέν, ενώ οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.     

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μεταδίδει ότι χωρίς ηλεκτρικό έμειναν περίπου 169 χιλιάδες άνθρωποι. Σε μια από τις μεγάλες περιοχές του Βλαδιβοστόκ κατέρρευσαν τα καλώδια υψηλής τάσης και ολόκληρη η περιοχή έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ διακοπές ρεύματος παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές.

Τα νοσοκομεία του Βλαδιβοστόκ και του Αρτέμ όπως και το νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοϊό αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργούν με γεννήτριες, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.  
 
H αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής θα διαρκέσει μερικές μέρες, αλλά "έχει εκπονηθεί ένα λεπτομερές σχέδιο ανάκαμψης, που έχει συμφωνηθεί από κοινού με τις περιφερειακές αρχές", δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιεβγκένι Γκράμπτσακ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων.
 
Στο λιμάνι της πόλης Βλαδιβοστόκ, δέντρα γεμάτα πάγο ήταν πεσμένα κατά μήκος των δρόμων ενώ την ίδια εικόνα παρουσίαζαν και τα ηλεκτροφόρα καλώδια . Ένα βίντεο έδειχνε σειρά αυτοκινήτων που είχαν καλυφθεί από πάγο. 
 
Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα για να προστατέψουν τον κόσμο από το έντονο κρύο.
 
Σύμφωνα με τις αρχές, λόγω της βροχής και της χιονόπτωσης που διήρκεσαν δύο ημέρες, αλλά και της χαμηλής θερμοκρασίας, στα δέντρα και τα καλώδια είχε σχηματισθεί μια επίστρωση πάγου πάχους έως 12 χιλιοστών κάτι που είχε να γίνει  στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια.
 
Μονάδες του ναυτικού και του στρατού συμμετέχουν στις προσπάθειες περιορισμού των ζημιών ενώ δημιούργησαν προσωρινές εγκαταστάσεις διαμονής.
 
"Στους ασθενείς παρέχεται ιατρική περίθαλψη, αλλά η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και τα προβλήματα στην υδροδότηση έχουν προκαλέσει αλλαγές στις συνθήκες εργασίας", δήλωσε η υπουργός Υγείας Αναστασία Χούντσενκο. Η ίδια προσέθεσε ότι εγκαθίστανται γεννήτριες σε ορισμένα νοσοκομεία ενώ οι παραδόσεις εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους ήταν από πρώτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που πήραν οι αρχές.
 
Η αναπληρώτρια κυβερνήτης και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της περιοχής Πριμόρσκι, Βέρα Σερμπινά, δήλωσε ότι ο κυβερνήτης και το επιτελείο του εργάζονται σε εικοσιτετράωρη βάση και πως οι ζημιές φθάνουν τις δεκάδες εκατομμύρια ρούβλια. Η ίδια ανάφερε ότι αυτή την στιγμή διοργανώνονται κινητά μαγειρεία ενώ στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της κακοκαιρίας εντάσσονται και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε άλλους τομείς.