You are here

Oι κλιματικοί μετανάστες στο φάσμα σύγχρονης δουλείας

22/09/2021 09:52

Οι μετανάστες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης είναι πιο ευάλωτοι σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα από το ίδρυμα «Anti-Slavery International» και το Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (IIED), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τhomson Reuters Foundation.

Η έρευνα περιλαμβάνει μελέτες περιπτώσεων από τη Δυτική Αφρική και την παράκτια περιοχή Sundarbans της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, και δείχνει πώς οι πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, που ωθούν τους ανθρώπους να μετακινηθούν, θέτουν τις ευάλωτες ομάδες σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμπορίας και σύγχρονης δουλείας.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης και σχεδιασμού για το κλίμα και την ανάπτυξη πρέπει επειγόντως να αναγνωρίσουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από την κλιματική αλλαγή εκτίθενται και θα εκτεθούν σε  δουλεία τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Felipe González Morales, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών.

Η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως «πολλαπλασιαστής άγχους» σε υφιστάμενους παράγοντες όπως η φτώχεια, η ανισότητα και οι συγκρούσεις που οδηγούν σε σύγχρονη δουλεία. Η έκθεση περιγράφει καταστάσεις όπου τα άτομα που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα κορίτσια, είναι θύματα trafficking ή εργάζονται απλώς για να εξοφλήσουν τα κλιμακούμενα χρέη προς τους εργοδότες.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που ζουν σε πρόχειρα καταλύματα που ανεγείρονται μετά από περιβαλλοντικές καταστροφές πχ πλημμύρες, τυφώνες και σεισμούς ή γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι μεταναστεύουν αλλού για να βρουν εργασία.

Για παράδειγμα, μετά τον τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες, το 2013, πολλές γυναίκες εξαναγκάστηκαν να εργαστούν ως ιερόδουλες ή εργάτριες, σημειώνεται στην έκθεση. Οι δαπανηρές και επιζήμιες ετήσιες πλημμύρες στο Ασάμ, στη βορειοανατολική Ινδία, οδήγησαν επίσης γυναίκες και κορίτσια σε δουλεία ή σε αναγκαστικό γάμο για να τα βγάλουν πέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η έλλειψη νερού και η μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών θα μπορούσαν να αναγκάσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν εντός των χωρών τους έως το 2050, εκτός εάν υπάρξει άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΚΥΠΕ