You are here

Οι μυστικές υπηρεσίες στη Σρι Λάνκα απέκρυψαν πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις

24/04/2019 13:24

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα απέκρυψαν τις προερχόμενες από υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιήσεις για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Σρι Λάνκα, όπου σειρά συντονισμένων πληγμάτων σκότωσε τουλάχιστον 359 ανθρώπους την Κυριακή του Πάσχα, κατήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
 
"Ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών απέκρυψαν σκοπίμως πληροφορίες. Οι πληροφορίες ήταν εκεί, αλλά οι ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα", δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Λακσμάν Κιριέλα, που είναι επίσης Υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων.
 
Πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά εκκλησιών, ξενοδοχείων και πολιτικών είχαν ληφθεί προερχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ινδίας στις 4 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Προέδρου της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα στις 7 Απριλίου, αλλά οι πληροφορίες δεν κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση, εξήγησε ο Λακσμάν Κιριέλα.
 
"Κάποιος ελέγχει αυτούς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παίζει πολιτικά παιγνίδια. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί", πρόσθεσε.
 
Ο Σάραθ Φονσέκα, πρώην αρχηγός του στρατού και Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι οι επιθέσεις αυτές "πρέπει να σχεδιάζονταν επί τουλάχιστον 7-8 χρόνια". 
 
Την επομένη των επιθέσεων, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι οι "αρχές" της χώρας είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων από την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama`ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων.
 
"Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι` αυτά", είχε δηλώσει τότε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία πληροφοριών.
 
"Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης", είπε.
 
Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον Πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο Πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.  
 
Η πολεμική γύρω από την απόκρυψη των προειδοποιήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών τροφοδοτεί  νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης στο Κολόμπο, καθώς είναι γνωστή η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Βικρεμεσίνγκε και τον Σιρισένα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Προέδρου να αποπέμψει τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Οκτώβριο.

ΚΥΠΕ