You are here

Οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας θα συζητήσουν για Ουκρανία

18/03/2022 07:25

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει την Παρασκευή συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις 09:00 (ώρα ανατολικών ΗΠΑ, 15:00 ώρα Κύπρου), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συνομιλία των δύο ηγετών εντάσσεται «στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Είναι «μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αξιολογήσει τις θέσεις του προέδρου Σι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Σύμφωνα με την Ψάκι, θα συζητηθούν οι εμπορικές διαμάχες και τα προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην προσπάθεια της Δύσης να εξαναγκάσει τη Ρωσία τερματίσει την εισβολή την Ουκρανία, η οποία διανύει την τέταρτη εβδομάδα της.

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε αν ο Μπάιντεν θα απειλήσει την Κίνα με κυρώσεις κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματός του, αλλά κάποιο είδος απάντησης βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο Μπάιντεν «θα καταστήσει σαφές ότι η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες κάνει για να υποστηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κόστος», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ελπίζει ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει «όποια επιρροή διαθέτει για να υποχρεώσει τη Μόσχα να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης.

«Αντ' αυτού, φαίνεται ότι η Κίνα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί για τη σκέψη της Κίνας να παρέχει στη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια».

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Σι έρχεται μετά τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και του Γιανγκ Τζιέτσι, επικεφαλής διπλωμάτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα, την οποία ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «ουσιαστική».

ΚΥΠΕ