You are here

Οι ψηφοφόροι σε αμφίρροπες πολιτείες προτρέπονται να ψηφίσουν τις επόμενες μέρες στα εκλογικά κέντρα

29/10/2020 07:12
Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε χθες με ψήφους 5-3, ενστάσεις που κατέθεσαν το εκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ και ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες της Βόρειας Καρολίνας, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση της εκλογικής επιτροπής της πολιτείας, που επιτρέπει να καταμετρώνται οι επιστολικές ψήφοι που φέρουν ταχυδρομική σφραγίδα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου κι έχουν παραληφθεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Την απόφαση υποστήριζε και ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας Βόρειας Καρολίνας.
 
Δύο συντηρητικά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου συντάχθηκαν με την φιλελεύθερη πτέρυγα, ενώ το νεότερο μέλος του, η Αμι Κόνεϊ Μπάρετ δεν συμμετείχε στην διαδικασία, καθώς δεν είχε ακόμη επαρκώς ενημερωθεί.
Οι ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν να περιοριστεί η προθεσμία μέχρι τρεις μέρες μετά τις εκλογές.
 
Ανάλογη απόφαση με ψήφους 4-4 είχε λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο για την Πενσιλβανία, όπου η πολιτεία όρισε να γίνονται δεκτές επιστολικές ψήφοι 3 μέρες μετά τις εκλογές. Αντίθετα είχε απορρίψει κάτι ανάλογο στο Γουισκόνσιν, με την αιτιολογία ότι η απόφαση δεν είχε ληφθεί από τις αρχές της πολιτείας, αλλά από κατώτερο ομοσπονδιακό δικαστήριο.
 
Υπό τον φόβο των ενστάσεων που σίγουρα θα εγείρουν οι ρεπουμπλικάνοι τη βραδιά των εκλογών, οι δημοκρατικοί στις αμφίρροπες πολιτείες προτρέπουν τους ψηφοφόρους να μην ταχυδρομούν την επιστολική τους ψήφο, αλλά να πηγαίνουν προσωπικά και να την παραδίδουν στις εκλογικές επιτροπές, ή ακόμη καλύτερα να ψηφίσουν προσωπικά, είτε πρόωρα, ή στις 3 Νοεμβρίου.
 
Ανάλογες εκκλήσεις έχουν απευθύνει οι πολιτειακές αρχές του Μίσιγκαν, της Πενσιλβανίας, του Οχάιο, της Φλώριδας, του Γουισκόνσιν και της Τζόρτζια.
 
Ένα ακόμη εμπόδιο που αναμένεται να επιχειρήσουν να εγείρουν οι ρεπουμπλικάνοι είναι να αμφισβητηθούν υπογραφές των ανθρώπων που έχουν  στείλει επιστολική ψήφο. Αρκετές από τις πολιτείες επιτρέπουν παρόμοια αμφισβήτηση και μάλιστα καλούν τους ενδιαφερόμενους είτε να επιβεβαιώσουν την υπογραφή, ή ακόμη να καταθέσουν νέο ψηφοδέλτιο.
 
Μέχρι στιγμής έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περισσότεροι από 75 εκατομμύρια Αμερικανοί, αριθμός που ξεπερνά το 50% του συνόλου των ψηφοφόρων που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις προεδρικές του 2016.
 
Δημοσκόπηση του CNN δείχνει πως από όσους ήδη έχουν ήδη ψηφίσει, το 64% προτιμά τον Μπάιντεν έναντι 34% τον Πρόεδρο Τραμπ. Παρόμοιο είναι το αποτέλεσμα και μ’ αυτούς που σχεδιάζουν να ψηφίσουν πρόωρα (63% Μπάιντεν έναντι 33% Τραμπ). Επίσης ο Μπάιντεν προηγείται στις προτιμήσεις όσων προγραμματίζουν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών, του Ντόναλντ Τραμπ με 59% έναντι 36%.
Τέλος, στους πιθανούς ψηφοφόρους, ο Μπάιντεν προηγείται σε εθνικό επίπεδο με 54% έναντι 42%.
 
Βασική αιτία αυτής της διαφοράς είναι ο αριθμός όσων εκφράζονται αρνητικά στην πολιτική του Προέδρου Τραμπ, την οποία επιδοκιμάζει το 42% των ενηλίκων και αποδοκιμάζει το 55%. Στους πιθανούς ψηφοφόρους 42% επιδοκιμάζουν και 56% αποδοκιμάζουν.