You are here

Οι Ταλιμπάν επιδιώκουν οικονομική αυτάρκεια

02/01/2023 16:18

Η διοίκηση των Ταλιμπάν επιθυμεί να ενθαρρύνει την αυτάρκεια, το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, δήλωσε ο υπηρεσιακός Υπουργός Εμπορίου Νοορουντίν Αζίζι, καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει την απομόνωση και την αναστολή ορισμένων ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί κατά των γυναικών.

«Θα ξεκινήσουμε ένα εθνικό πρόγραμμα αυτάρκειας, θα ενθαρρύνουμε όλες τις κυβερνητικές διοικήσεις να χρησιμοποιούν εγχώρια προϊόντα, θα προσπαθήσουμε επίσης να ενθαρρύνουμε τον κόσμο μέσω των τεμενών να υποστηρίξει τα εγχώρια προϊόντα μας», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως «θα στηρίξουμε κάθε προϊόν που μπορεί να μας βοηθήσει στην αυτάρκεια».

Ένα άλλο μέρος της στρατηγικής τους αφορά την ενίσχυση του εμπορίου και των ξένων επενδύσεων, προσέθεσε.

«Αυτοί που εισήγαγαν είδη στο Αφγανιστάν από το εξωτερικό, μας ζητούν να παρέχουμε ευκαιρίες για επενδύσεις στο Αφγανιστάν και θέλουν να επενδύσουν εδώ αντί να εισάγουν από το εξωτερικό», συμπλήρωσε σχετικά.

Είπε ακόμη ότι χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα ενδιαφέρονται για το εμπόριο και τις επενδύσεις, με μερικά από τα έργα που συζητούνται να αφορούν κινεζικά βιομηχανικά πάρκα και θερμοηλεκτρικούς σταθμοούς με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Ιράν.

Αντιμετωπίζοντας ήδη την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης και κυρώσεις που δυσχεραίνουν τον τραπεζικό τομέα της χώρας, οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας μετά τις επιθέσεις σε ξένους στόχους στην Καμπούλ, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μια επίθεση σε ένα ξενοδοχείο που εξυπηρετεί Κινέζους επιχειρηματίες αυτόν τον μήνα, η οποία τραυμάτισε σοβαρά αρκετούς ξένους, θα μπορούσε να ωθήσει στην επανεξέταση ορισμένων επενδύσεων, δήλωσε ηγετικό μέλος της κινεζικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πληγούν οι επιχειρηματίες. «Η επίθεση δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο, αν συνέβαινε όμως επανειλημμένως, ναι, θα μπορούσε να έχει άσχημο αντίκτυπο», είπε αναφερόμενος στο επενδυτικό περιβάλλον.

Ο Αζίζι παρουσίασε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, με τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών σε εκτάσεις που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Είπε ότι το υπουργείο του παρουσιάζει το σχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης και στην οικονομική επιτροπή.

Πρόσθεσε, ότι οι ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για τον εξορυκτικό τομέα του Αφγανιστάν, ο οποίος έχει αποτιμηθεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Είπε επίσης, ότι σε δημοπρασία για ένα ορυχείο σιδήρου στη δυτική Χεράτ και ένα ορυχείο μολύβδου στην κεντρική επαρχία Γκορ συμμετείχαν 40 εταιρείες και ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συμπλήρωσε ότι σε συνέχεια σύμβασης που υπεγράφη με τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο για την προμήθεια φυσικού αερίου, πετρελαίου και σιταριού θα γίνει η παράδοση των ειδών αυτών στο Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες.

Η Κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν έχει έρθει αντιμέτωπη με αυξημένη απομόνωση λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται τις τελευταίες ημέρες και περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της φοίτησης στο πανεπιστήμιο.

Μια διαταγή που απαγορεύει στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον ανθρωπιστικό τομέα, ο οποίος παρέχει επείγουσα βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους, με ορισμένες οργανώσεις να αναστέλλουν τη λειτουργία τους εν μέσω του σκληρού χειμώνα.

Ο Αζίζι δεν σχολίασε τους νέους περιορισμούς, αλλά δήλωσε ότι το υπουργείο του έχει διαθέσει 5 στρέμματα γης για ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο και έναν κόμβο για επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες. «Υποστηρίζουμε πάντα τις γυναίκες επενδύτριες», δήλωσε.