You are here

Οι τράπεζες δεν έβαλαν μυαλό

22/07/2009 08:52
Της Βασιλικής Σακκάτου

Διπλά πυρά, από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλό του, Λόρενς Σάμερς, δέχθηκαν χθες οι τράπεζες της Wall Street, που έχουν λάβει κρατική στήριξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν έδειξαν μεταμέλεια για τα «πολύ μεγάλα ρίσκα» που ανέλαβαν, τα οποία οδήγησαν σε κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, ωθώντας τις ΗΠΑ σε ύφεση.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στην νοοτροπία και την συμπεριφορά, μετά από όσα συνέβησαν. Γι΄ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικές οι προτάσεις για μεταρρύθμιση στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τις οποίες προωθούμε», τόνισε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Μεταρρύθμιση

O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις οι τράπεζες δεν θα μπορούν να παίρνουν πολύ μεγάλα ρίσκα, όπως συνέβαινε πριν από την κρίση. Επίσης, όπως υπογράμμισε, οι μέτοχοι θα έχουν λόγο στα μεγάλα μπόνους των στελεχών.

Από την πλευρά του ο κ. Λόρενς Σάμερς άσκησε δριμεία κριτική στις τράπεζες, οι οποίες παρόλο που έλαβαν κρατική βοήθεια, δεν φροντίζουν να πάρουν μέτρα για να μειωθούν οι κατασχέσεις ακινήτων. Παράλληλα, ο κ. Σάμερς τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τους ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2010.