You are here

Οι ΥΠΕΞ ΕΕ καταδικάζουν τις παράτυπες εκλογές στη Βενεζουέλα και παρατείνουν τις κυρώσεις για συριακό καθεστώς

29/05/2018 06:21

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που συνεδρίαζε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος μέχρι την 1η Ιουνίου 2019, δεδομένου ότι η καταστολή σε βάρος του άμαχου πληθυσμού συνεχίζεται.

Επίσης, το Συμβούλιο επικαιροποίησε τις πληροφορίες σχετικά με ορισμένα πρόσωπα και οντότητες και αφαίρεσε δύο αποβιώσαντες από τον κατάλογο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον 259 πρόσωπα και 67 οντότητες που υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων. Τα πρόσωπα που προστέθηκαν πιο πρόσφατα έχουν καταχωριστεί λόγω του ρόλου τους στη χρήση χημικών όπλων, όπως συνέβη με την προσθήκη τεσσάρων προσώπων στον κατάλογο κυρώσεων στις 19 Μαρτίου 2018.

Γενικότερα, οι κυρώσεις που ισχύουν επί του παρόντος κατά της Συρίας περιλαμβάνουν πετρελαϊκό αποκλεισμό, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ, περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και εξοπλισμού και τεχνολογίας για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την εξεύρεση βιώσιμης και αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, όπως ορίζεται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017 και επιβεβαιώθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2018, η ΕΕ εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υποστηρίζει θερμά το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και τις ενδοσυριακές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν συμπεράσματα σχετικά με τη Βενεζουέλα, όπου σημειώνουν ότι "παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις των εθνικών πολιτικών παραγόντων και της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εκλογές βάσει συμφωνηθέντος εκλογικού χρονοδιαγράμματος και εγγυήσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν συμμετοχικές και αξιόπιστες εκλογές, οι πρόωρες προεδρικές εκλογές μαζί με τις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου χωρίς συμφωνία σχετικά με την ημερομηνία ή τους όρους και υπό συνθήκες που δεν επέτρεπαν την ίση συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων".

Η ΕΕ τονίζει ότι "οι απαγορεύσεις και άλλα σημαντικά εμπόδια στη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ηγετών τους, καθώς και η μη τήρηση των ελάχιστων δημοκρατικών προτύπων, όπως υποδεικνύονται από πολυάριθμες αναφερόμενες παρατυπίες, ιδίως από τη γενικευμένη κατάχρηση κρατικών πόρων, ο εξαναγκασμός των ψηφοφόρων και η μη ισορροπημένη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης οδήγησαν σε αυτές τις εκλογές να μην είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες".

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους "δεν είναι αξιόπιστα, καθώς η εκλογική διαδικασία δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες εγγυήσεις για δημοκρατικές εκλογές χωρίς αποκλεισμούς".

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ζητεί τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα δημοκρατικά πρότυπα και τη συνταγματική τάξη της Βενεζουέλας, και θα ενεργήσει ταχέως, σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες, με στόχο την επιβολή πρόσθετων στοχοθετημένων και αναστρέψιμων περιοριστικών μέτρων που δεν θα βλάψουν τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, του οποίου η δυσκολία που επιθυμεί η ΕΕ να μετριάσει.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ανάγκη αναγνώρισης και σεβασμού του ρόλου και της ανεξαρτησίας όλων των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών, ιδίως της Εθνοσυνέλευσης, της απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων, της υπεράσπισης του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, και στις γειτονικές χώρες, υποστηρίζοντας την κοινωνικοοικονομική ένταξη των Βενεζουέλας και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων υποδοχής.

Τέλος οι Υπουργοί σημειώνουν ότι η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τις πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη χώρα, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Η επιδείνωση της κρίσης προκαλεί τη μαζική μετανάστευση που δημιουργεί προκλήσεις στις κοινότητες υποδοχής και στην περιφερειακή σταθερότητα. Η ΕΕ καλεί την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αναλάβει άμεση δράση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

ΚΥΠΕ