You are here

ΟΗΕ: Σχεδόν 6.000 άμαχοι νεκροί ή τραυματίες φέτος στο Αφγανιστάν

27/10/2020 14:01

Σχεδόν 6.000 άμαχοι Αφγανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τους εννέα πρώτους μήνες του 2020 καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν παρά τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 5.939 θύματα μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν λόγω των συγκρούσεων - 2.117 σκοτώθηκαν και 3.822 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την UNAMA.

«Υψηλά επίπεδα βίας εξακολουθούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τους αμάχους, με το Αφγανιστάν να παραμένει μεταξύ των πιο φονικών περιοχών παγκοσμίως για τους αμάχους», επεσήμανε η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα στην τριμηνιαία της έκθεση.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων ήταν κατά 30% μικρότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όμως η UNAMA επεσήμανε ότι η βία δεν έχει μειωθεί από τον προηγούμενο μήνα, όταν ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι Ταλιμπάν ευθύνονται για το 45% των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα για το 23% και οι υπό τις ΗΠΑ διεθνείς δυνάμεις για το 2%. Οι υπόλοιποι ήταν θύματα του Ισλαμικού Κράτους ή «αδιευκρίνιστων» αντικυβερνητικών ή φιλοκυβερνητικών στοιχείων ή βρέθηκαν σε ανταλλαγές πυρών, επεσήμανε η έκθεση.

Οι χερσαίες συγκρούσεις προκάλεσαν τις περισσότερες απώλειες, ενώ ακολουθούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι βομβιστικές επιθέσεις, οι στοχευμένες δολοφονίες από τους Ταλιμπάν και οι αεροπορικές επιδρομές του αφγανικού στρατού. Αυξημένες ήταν και οι απώλειες μεταξύ των μαχητών, τόσο του αφγανικού στρατού όσο και των ανταρτών.

Οι συγκρούσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που Καμπούλ και Ταλιμπάν δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν προόδους στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΚΥΠΕ