You are here

Oλοκληρώθηκε η διϋπουργική διάσκεψη ΗΠΑ- ΕΕ υπό τη Ρουμάνικη Προεδρία για θέματα ασφαλείας

19/06/2019 15:26

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητές τους και δεσμεύεται να ενισχύσει τις κοινές προσπάθειές τους, μεταξύ άλλων διευρύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών που συλλέγονται σε ζώνες μάχης για χρήση σε έρευνες και διώξεις, κατά τη σχετική  διυπουργική διάσκεψη ΕΕ- ΗΠΑ, που φιλοξένησε η Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα οι ι συμμετέχοντες στη διυπουργική, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με την Europol και την Eurojust, και προσβλέπουν στην έκβαση της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά άλλους κρίσιμους τομείς της ανταλλαγή πληροφοριών, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση επανέλαβαν τη σημασία της σχετικής συμφωνία και να δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει κοινή αξιολόγηση της εφαρμογής της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες απειλές κατά της αεροπορικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών, την καταπολέμηση της χρήσης του Διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς και  τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης τον τομέα προτεραιότητας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν περαιτέρω κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση ενός ασφαλούς, ανοικτού και ασφαλούς κυβερνοχώρου και αντάλλαξαν απόψεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι η ανάπτυξη της υποδομής δικτύου 5G πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και να επηρεάσει την ικανότητα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου να αναλάβουν αποτελεσματική δράση κατά της εγκληματικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις ανταλλαγές τους σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων ασφάλειας 5G και της αλυσίδας εφοδιασμού μέσω των υφιστάμενων διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν επίσης τη σημασία της ταχείας διασυνοριακής πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και συζήτησαν τις συνέπειες της πρόσφατης νομοθεσίας που θεσπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την υπό εξέταση νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανεξέτασαν επίσης τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εκλογικά συστήματα των δημοκρατικών κρατών, τα οποία απαιτούν ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω συζήτηση ενός διαλόγου εμπειρογνωμόνων.

Επιπλέον οι δυο αποστολές ενημέρωσαν  σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις πολιτικές μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία της περαιτέρω προώθησης αμοιβαίων ταξιδιών χωρίς θεώρηση στο πλαίσιο των αντίστοιχων νομικών πλαισίων και, μετά τη συνάντηση του Μαΐου 2019 σχετικά με την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ενδιαφερομένων κρατών μελών, ενώ  εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των πέντε ενδιαφερομένων κρατών μελών προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των απαιτήσεων του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό τους στο πρόγραμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, William Barr, και τον Αναπληρωτή Γραμματέα για την Εσωτερική Ασφάλεια, David Pekoske.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία φιλοξένησε τη συνάντηση, εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων  Věra Jourová, τον Επίτροπο για την Ασφάλεια, τον Julian King, την αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Δικαιοσύνη της Ρουμανίας, Ana Birchall, και την Υπουργό Εσωτερικών Carmen Daniela Dan, μαζί με τη Φιλανδή Υπουργό Εσωτερικών κα Maria Ohisalo και την υπουργό Δικαιοσύνης κα Anna-Maja Henriksson, εξ ονόματος της τρέχουσας και της εισερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΥΠΕ