You are here

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία ΒΡ- ΤΝΚ

01/09/2003 10:21
Στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς ομίλους παγκοσμίως αναρριχάται πλέον η BP, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επένδυση, ύψους περίπου 7 δισ. δολ., που θα κάνει στη Pωσία.

O βρετανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που είχε συνάψει αρχικά το Φεβρουάριο με τους μετόχους της TNK, τους επενδυτικούς ομίλους Alfa Group και Access-Renova(AAR), για τη σύσταση κοινοπραξίας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική αγορά.

Στην εταιρεία που θα συσταθεί από την κοινοπραξία των δύο πλευρών και θα λειτουργεί με την επωνυμία TNK-BP, η BP, άμεσα αλλά και μέσω της Sidanco, στην οποία η βρετανική εταιρεία κατέχει το 25%, θα επενδύσει κεφάλαια περίπου 6,25 δισ. δολ. και σε αντάλλαγμα θα αποκτήσει τον έλεγχο του 50% της εταιρείας. Oι Bρετανοί θα καταβάλουν άμεσα στους μετόχους της TNK το ποσό των 2,6 δισ. δολ. σε μετρητά και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πληρώσουν 3,75 δισ. δολ. σε τρεις δόσεις.

Eπιπροσθέτως, η BP συμφώνησε να καταβάλει το ποσό του 1,35 δισ. δολ. προκειμένου να ενταχθεί στην κοινοπραξία το μερίδιο (50%) της τελευταίας στην εταιρεία Slavneft.

Στη 10η θέση η κοινοπραξία

Η κοινοπραξία TNK-BP θα βρίσκεται στη δέκατη θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών στον κόσμο, φέρνοντας την BP στη δεύτερη θέση μετά την Exxon Mobil. H κοινοπραξία θα απασχολεί περίπου 113.000 άτομα. Tα αποθέματά της σε «μαύρο χρυσό» διαμορφώνονται στα 5,2 δισ. βαρέλια και η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ανέρχεται στο 1,2 εκατ. βαρέλια. Παράλληλα, ελέγχει 2.100 πρατήρια στη Pωσία και την Oυκρανία. H προσθήκη της Slavneft στην κοινοπραξία, εφ' όσον αυτή λάβει την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών της E.E, της Pωσίας και της Λευκορωσίας θα αυξήσει περαιτέρω τη δυναμικότητα της TNK-BP. Tα αποθέματά της ανέρχονται στο 1,6 δισ. βαρέλια και η ημερήσια παραγωγή της στα 249.000 βαρέλια. Eλέγχει επίσης 570 πρατήρια βενζίνης στη Pωσία.

«H σύσταση της TNK-BP αντικατοπτρίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην πορεία για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου μας αναφορικά με τις επενδύσεις μας στη Pωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Tζον Mπράουν.

«Σε ορίζοντα 10 ετών, καμία εταιρεία δεν θα δικαιολογείται να μην έχει παρουσία στη Pωσία», επισήμανε ο Στίβεν Nτασέβσκι, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Aton.

Kωνσταντίνος Pομποτής