You are here

Ολοκληρώθηκε η συνομολόγηση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Ιαπωνίας, καταργώντας δασμούς 1 δις ανά έτος

08/12/2017 17:04
Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο ανακοίνωσαν σήμερα την επιτυχή ολοκλήρωση των τελικών συζητήσεων για τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας (EPA).

Βασιζόμενοι στην πολιτική συμφωνία που επετεύχθη κατ `αρχήν κατά τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας στις 6 Ιουλίου 2017, διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές δέσμευαν τις τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελικό νομικό κείμενο.

Το αποτέλεσμα ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσωπική δέσμευσης του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καθ `όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και κυρίως το 2017 με αφορμή τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ταορμίνα τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη θέσπιση της μεγαλύτερης διμερούς εμπορικής συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες αγοράς και για τις δύο πλευρές, θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας σε διάφορους τομείς, θα επιβεβαιώσει την κοινή τους δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμπεριλάβει για πρώτη φορά μια συγκεκριμένη δέσμευση στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα εξαλείψει τη συντριπτική πλειοψηφία των δασμών ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που καταβάλλονται ετησίως από εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν στην Ιαπωνία, καθώς και ορισμένα μακροχρόνια ρυθμιστικά εμπόδια. Θα ανοίξει επίσης την ιαπωνική αγορά 127 εκατομμυρίων καταναλωτών στις βασικές γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ και θα αυξήσει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ σε διάφορους άλλους τομείς.

Όσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, η συμφωνία θα επιτρέψει στην ΕΕ να αυξήσει ουσιαστικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ στο χοιρινό κρέας θα υπάρχει αφορολόγητο εμπόριο μεταποιημένου κρέατος και σχεδόν αφορολόγητων συναλλαγών νωπού κρέατος . Θα εξασφαλίσει στην Ιαπωνία την προστασία περισσότερων από 200 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, των αποκαλούμενων γεωγραφικών ενδείξεων και θα διασφαλίσει επίσης την προστασία μιας σειράς ιαπωνικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ.

Η συμφωνία ανοίγει επίσης τις αγορές υπηρεσιών, ιδίως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές. Επίσης εγγυάται την πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στις μεγάλες αγορές προμηθειών της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις και καταργεί τα εμπόδια στις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό σιδηροδρομικό τομέα σε εθνικό επίπεδο και αντιμετωπίζει συγκεκριμένες ευαισθησίες στην ΕΕ, για παράδειγμα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με μεταβατικές περιόδους πριν από την έναρξη των αγορών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα ολοκληρωμένο κεφάλαιο για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη, καθορίζει τα υψηλότερα πρότυπα εργασίας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών · ενισχύει τις ενέργειες της ΕΕ και της Ιαπωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και διασφαλίζει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες.