You are here

ΟΟΣΑ: Μείωση προβλέψεων για αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ

26/09/2022 12:05

Στην τελευταία του ενδιάμεση έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ενημέρωσε σήμερα Δευτέρα ότι αποφάσισε να μειώσει τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2023 στο 2,2% από το προηγούμενο 2,8%, «ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία». Οι προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος ανέρχονται στο 3%.

«Ο πόλεμος έχει ωθήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας, ειδικά στην Ευρώπη, επιδεινώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις σε μια εποχή που το κόστος ζωής ήδη αυξανόταν ραγδαία σε όλο τον κόσμο λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια «γρηγορότερα από το αναμενόμενο».

Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η Γερμανία θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να βρίσκεται σε μηδενική ανάπτυξη το ίδιο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών το επόμενο έτος θα είναι 0,5%.

Πηγή: Euro2day