You are here

Οριακή χρηματιστηριακή άνοδος παρά την τραπεζική υποχώρηση

31/08/2016 09:33
H άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών συμπαρέσυρε και το ελληνικό χρηματιστήριο σε (ελάχιστα) υψηλότερα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 564,37 μονάδες με άνοδο 0,48% και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 24,5 εκατ. ευρώ. Η άνοδος προήλθε κυρίως από την ανοδική αντίδραση μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι δείκτες των Προσωπικών-Οικιακών προιόντων (2,48%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,16%) και από τους πτωτικούς δείκτες ξεχώρισε η υποχώρηση των Τραπεζών (-1,17%) που παραμένουν ο «αδύναμος κρίκος» της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η χθεσινή άνοδος δεν μετέβαλλε τη δυναμική του εγχώριου χρηματιστηρίου που βρίσκεται παγιδευμένο ανάμεσα στην αβεβαιότητα στις ξένες αγορές και στην εγχώρια υποτονικότητα. Οι ξένοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για ένα χρηματιστήριο της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε μία χώρα που βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση ενώ οι εγχώριοι μικροί και μεσαίοι επενδυτές έχουν εξουθενωθεί από την υψηλή φορολογία και την επιχειρηματική κατάρρευση. Αναζητώντας ένα ουσιαστικό λόγο για να επενδύσει κάποιος στο ελληνικό χρηματιστήριο, δυστυχώς δεν μπορεί να βρει κανένα. Το τέλος του Αυγούστου διατηρεί τις στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη στις 550 μονάδες ενώ δεν αλλάζουν και τα επίπεδα αντιστάσεων μεταξύ 580-590 μονάδων. Πλέον οι ελπίδες για ανάκαμψη εστιάζονται κυρίως στη αξιολόγηση και (αμιγώς χρηματιστηριακά) από το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, το οποίο θα δώσει επιλεκτικές ευκαιρίες ανάκαμψης.

Απαξίωση

Ο Αύγουστος τελειώνει με τον Γενικό Δείκτη να κινείται καθόλη τη διάρκειά του σε μία ελάχιστη διακύμανση μεταξύ των 560-570 μονάδων και την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί από μόνοι τους καταδεικνύουν την απαξίωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τον Αύγουστο και τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί ο Σεπτέμβριος να δημιουργήσει δυναμική.

Νίκος Σακελλαρίου