You are here

Παγκόσμια Τράπεζα: Μη αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης θα οδηγήσει σε 216 εκ. μετανάστες

13/09/2021 20:11

Χωρίς άμεση δράση για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπιση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, της έλλειψης νερού και της μείωσης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, 216 εκατομμύρια άνθρωποι ίσως αναγκαστούν να μεταναστεύσουν από τις χώρες τους έως το 2050, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.
 
Η έκθεση ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος σε έξι περιοχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα λεγόμενα hotspots της κλιματικής κρίσης θα εμφανιστούν το 2030 και θα ενταθούν έως το 2050, επηρεάζοντας πιο έντονα τα φτωχότερα μέρη του κόσμου.
 
Μόνο η υποσαχάρια Αφρική θα έχει γύρω στα 86 εκ εσωτερικούς μετανάστες με 19 εκατομμύρια περισσότερους στη Βόρεια Αφρική, ενώ 40 εκατομμύρια μετανάστες αναμένονται στη Νότια Ασία, 49 εκατομμύρια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.
 
Τα καυτά αυτά ζητήματα θα επιφέρουν μεγαλύτερες επιπτώσεις σε χώρες που ενεργούν ως χώρες υποδοχής, σε ήδη καταπονημένες πόλεις και αστικά κέντρα , θέτοντας σε κίνδυνο τα αναπτυξιακά κέρδη, αναφέρεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Για παράδειγμα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί την παραγωγή ρυζιού, τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κύματα μετανάστευσης στο Δέλτα του Μεκόνγκ στο Βιετνάμ. Αναφέρεται ότι ακόμη και η μετακίνηση προς το Δέλτα του Κόκκινου Ποταμού εγκυμονεί άλλους κινδύνους όπως οι ισχυρές καταιγίδες.
 
Συγκρούσεις και υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις όπως η πανδημία της COVID, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση, αναφέρει η Έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι τα ευρήματά τους πρέπει να θεωρηθούν ως επείγουσα έκκληση προς τις περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινότητα για να λάβουν μέτρα τώρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, αναφέροντας ότι αν δράσουν άμεσα η μετανάστευση μπορεί να μειωθεί έως και κατά 80% δηλαδή έως και 44 εκ ανθρώπους.