You are here

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Oγδονταπέντε εκ. θέσεις εργασίας θα χαθούν λόγω ρομπότ τα επόμενα 5 χρόνια

23/10/2020 11:37

Τα ρομπότ θα καταστρέψουν 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η πανδημία COVID-19 επιταχύνει τις αλλαγές στο χώρο εργασίας, καταδεικνύει μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Έρευνες σχεδόν 300 παγκόσμιων εταιρειών διαπίστωσαν ότι τέσσερα στα πέντε στελέχη επιχειρήσεων επιταχύνουν τα σχέδια ψηφιοποίησης της εργασίας και αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες.

«Η COVID-19 έχει επιταχύνει την άφιξη του `μέλλοντος` στο χώρο  της εργασίας», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του WEF, Saadia Zahidi.

Για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στα πόστα τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί θα χρειαστεί να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και έως το 2025, οι εργοδότες θα μοιράσουν την εργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών εξίσου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συνολικά, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνεται και η καταστροφή θέσεων εργασίας επιταχύνεται καθώς οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνολογία και όχι άτομα για καθήκοντα εισαγωγής δεδομένων, λογιστικής και διαχείρισης.

Τα καλά νέα είναι ότι περισσότερες από 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα προκύψουν σε όλη την οικονομία της φροντίδας και των υπηρεσιών και σε βιομηχανίες τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), αναφέρει το  WEF.

«Τα καθήκοντα όπου οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να διατηρήσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα περιλαμβάνουν τη διαχείριση, την παροχή συμβουλών, τη λήψη αποφάσεων, τη συλλογιστική, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση», αναφέρει η μελέτη.

Η ζήτηση θα αυξάνεται για εργαζόμενους που μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας πράσινης οικονομίας, λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης και νέους ρόλους στη μηχανική, το cloud computing και την ανάπτυξη προϊόντων.

Περίπου το 43% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν είχαν ως στόχο να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της τεχνολογικής ολοκλήρωσης, το 41% σχεδίαζε να επεκτείνει τη χρήση των εργολάβων και το 34% επιθυμεί να επεκτείνει το εργατικό δυναμικό τους για να πετύχει την τεχνολογική ολοκλήρωση, σύμφωνα με την έρευνα.

ΚΥΠΕ