You are here

Παιχνίδια πολέμου (πάλι) στα Στενά του Ορμούζ

04/07/2012 08:47
Του Γιώργου Παυλόπουλου

Τα χαμόγελα ικανοποίησης έχουν επιστρέψει στην Τεχεράνη, έστω και συγκρατημένα, εξαιτίας της νέας χθεσινής ανόδου στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των 100 δολαρίων, για πρώτη φορά μετά τις αρχές Ιουνίου. Μετά το ράλι που σηματοδότησε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Παρασκευή, δύο ακόμη εξελίξεις συνέβαλαν στη δημιουργία των ανοδικών τάσεων: η μία έχει να κάνει με τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία, η οποία πλήττει ήδη την όγδοη παγκοσμίως εξαγωγό πετρελαίου και δημιουρεί ανησυχίες για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών.

Όσο για την άλλη, αφορά στη νέα ένταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, καθώς η Τεχεράνη φέρεται να εκπονεί σχέδια για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και προχωρεί σε μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια, ενώ οι ΗΠΑ απαντούν στέλνοντας κι άλλα πολεμικά πλοία. Μάλιστα, για να λέμε την αλήθεια, δεν αποκλείεται η ηγεσία του Ιράν να προχωρεί εσκεμμένα σε αυτές τις κινήσεις, καθώς γνωρίζει από την εμπειρία της ότι θα προκαλέσουν νευρικότητα στις αγορές και ανοδικές τάσεις στις τιμές.

Τα έσοδα

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα έσοδά της έχουν μειωθεί σημαντικά, τόσο εξαιτίας του εμπάργκο όσο και λόγω της πρόσφατης υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου κατά 25% σε σχέση με το υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει φέτος.

Στο μεταξύ, δεν διαφαίνεται διέξοδος στην αντιπαράθεση του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και, με βάση την απόφαση που είχε ληφθεί, αναμένεται αυτές τις μέρες μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος και για νέες διαπραγματεύσεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, βασικό μέλημα και των δύο πλευρών είναι να κερδίσουν χρόνο: η μεν ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) για να αποφέρουν καρπούς οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, η δε Τεχεράνη για να απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού πλήγματος και να οργανώσει καλύτερα την απάντησή της σε μια τέτοια περίπτωση.

Συγγνώμη από Ασαντ

«Μακάρι να μην είχαμε καταρρίψει το τουρκικό μαχητικό», δήλωσε χθες ο μονάρχης της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιμένοντας πάντως στην εκδοχή ότι η Δαμασκός δεν γνώριζε την ταυτότητα του αεροσκάφους. Επίσης, σε μια επίθεση φιλίας προς την Άγκυρα -η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις- διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει το επεισόδιο αυτό να γίνει αφορμή για το ξέσπασμα ενός πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. «Ο τουρκικός λαός είναι φίλος μας και μας καταλαβαίνει», πρόσθεσε ο Άσαντ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Παρίσι. Αντιθέτως, το Κρεμλίνο έχει προσκαλέσει για την ερχόμενη εβδομάδα ένα τμήμα της αντιπολίτευσης να επισκεφθεί τη Μόσχα.