You are here

Πακιστάν: Δύο χριστιανοί νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

16/04/2018 06:47

Δύο χριστιανοί μειονοτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Κυριακή καθώς έβγαιναν από εκκλησία στην Κουέτα, στο νότιο Πακιστάν, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον τους τέσσερις άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες.
 
Πρόκειται για την δεύτερη παρόμοια επίθεση στην περιοχή από την αρχή του μήνα.
 
Ο τοπικός βραχίονας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, σύμφωνα με τη SITE, μια οργάνωση που ειδικεύεται στην παρακολούθηση τζιχαντιστικών ιστοτόπων.
 
Πλάνα που μετέδωσαν πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν μέλη της χριστιανικής μειονότητας να διαδηλώνουν για την φονική επίθεση και να έχουν βάλει φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων.
 
Στις αρχές του μήνα, τέσσερις χριστιανοί, ανάμεσά τους τρία μέλη μιας οικογένειας, σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων μία ημέρα μετά το Πάσχα των καθολικών. Η αστυνομία έκανε λόγο για "στοχευμένη" επίθεση, που διαπράχθηκε εξαιτίας του θρησκεύματος των θυμάτων. Την ευθύνη και για αυτή την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ. 
 
Τον Δεκέμβριο, δύο βομβιστές-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί μέσα σε εκκλησία στην Κουέτα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον 56.
 
Οι χριστιανοί δεν ξεπερνούν το 2% του πληθυσμού των 200 εκατομμυρίων Πακιστανών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μουσουλμάνοι. Τα μέλη της μειονότητας καταγγέλλουν συχνά ότι υφίστανται διακρίσεις και βία.
 
Η Μπαλουτσιστάν είναι η φτωχότερη και πιο ασταθής επαρχία του Αφγανιστάν, παρά τον πλούτο του υπεδάφους της, από το οποίο εξορύσσονται υδρογονάνθρακες και μέταλλα. Στην επαρχία, η οποία γειτονεύει με το Ιράν αλλά και με το Αφγανιστάν, δρουν εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις που συνδέονται με τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και το ΙΚ. Στην επαρχία δρουν επίσης αυτονομιστικές οργανώσεις Βελούχων.

ΚΥΠΕ