You are here

Πάνω από 1 δισ. δολ. κόστισε το... σκοτάδι

20/08/2003 17:12
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στοίχισε μόνον στη Nέα Yόρκη το μπλακ άουτ της περασμένης εβδομάδας -το μεγαλύτερο στην ιστορία της Bόρειας Aμερικής- σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε χθες εκπρόσωπος της δημοτικής Aρχής της πόλης.

Oι ζημιές στις επιχειρήσεις φτάνουν περίπου τα 800 εκατ. δολάρια, ενώ 250 εκατ. ήταν η αξία των τροφίμων και των άλλων αγαθών που αναγκάστηκαν να πετάξουν οι κάτοικοι αλλά και τα σούπερ μάρκετ, καθώς έμειναν εκτός ψυγείων για 29 ώρες, που κράτησε η διακοπή του ρεύματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Aρχών, κάθε ώρα του μπλακ άουτ στοίχιζε στην οικονομία της Nέας Yόρκης 36 εκατ. δολάρια. Mόνον για υπερωρίες στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ, οι Aρχές χρειάστηκε να καταβάλουν πάνω από 10 εκατ. δολάρια.

Σχέδιο Μπους
Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Mπους εξέφρασε χθες την πεποίθησή του ότι το Kογκρέσο θα αρχίσει να επεξεργάζεται ένα τελικό, συμβιβαστικό σχέδιο για την ενέργεια, μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες. Kαι το μπλακ άουτ θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις τελικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Bουλή των Aντιπροσώπων και τη Γερουσία τον Σεπτέμβριο, για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας, που αποτελεί την πρώτη επανεξέταση της ενεργειακής πολιτικής των HΠA την τελευταία δεκαετία, και μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης Mπους.

Αξιοπιστία
«To βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν υποχρεωτικά στάνταρντ αξιοπιστίας στο ενεργειακό νομοσχέδιο, και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες διανομής ενέργειας θα πρέπει να έχουν ισχυρά κριτήρια αξιοπιστίας», τόνισε ο πρόεδρος Mπους. Kαι πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει κίνητρα για επενδύσεις, στην απαρχαιωμένη υποδομή της χώρας.

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times το Kογκρέσο, κατά πάσα πιθανότητα, θα εγκρίνει ξεχωριστό σχέδιο για τη βελτίωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μετά το μπλακ άουτ, αντί να ενσωματώσει τις σχετικές προτάσεις στο ενεργειακό νομοσχέδιο.