You are here

Πάνω από 326.000 κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία σε 24 ώρες

15/05/2021 09:18

Η τραγική κατάσταση στην Ινδία συνεχίζεται, ενώ και σε άλλες χώρες συνεχίζεται η καταγραφή νεκρών και νέων περιστατικών κορωνοϊού.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 3.890 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 326.098 κρούσματα του SARS-CoV-2. Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά 24ωρα, ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώθηκαν έπεσε κάτω από το επίπεδο των 4.000 την ημέρα.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού  έχει φθάσει τους 266.207 νεκρούς επί συνόλου 24,37 εκατομμύρια, ωστόσο πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα. Μόνο αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάνω από 20.000 θανάτους και 1,7 εκατ. κρούσματα.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 258 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.880 κρούσματα του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 220.159 νεκρούς επί συνόλου 2.377.995 μολύνσεων.

Αλλά ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο -πίσω από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας- είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον κατά 60% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους. 

Οι θάνατοι που έχει επιβεβαιωθεί πως οφείλονταν στην COVID-19 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες Παρασκευή το όριο των 80.000, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλέον σχεδόν εντελώς γεμάτες ασθενείς στα νοσοκομεία των μεγαλύτερων πόλεων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται καθημερινά ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι κολομβιανές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις - με έναυσμα στο αρχικό τους στάδιο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας, που αποσύρθηκε πολύ γρήγορα, και κατόπιν για να προβληθούν τα αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να υπάρξει άλλη αστυνομία, έπειτα από σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις αστυνομικής βαρβαρότητας - θα παρατείνουν το ήδη σαρωτικό τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κλανούντια Λόπες, επανέλαβε την προειδοποίηση αυτή χθες, τονίζοντας πως την Πέμπτη η Μπογοτά κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα και ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19. Χθες η κυρία Λόπες ανακοίνωσε πως μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό και τίθεται σε απομόνωση.

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.277 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο τον Μάρτιο του 2020, ενώ 7 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 785 νεκρούς επί συνόλου 121.838 μολύνσεων. Η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της επιδημίας, με 657 κρούσματα σε 24 ώρες. Από τα μέσα της εβδομάδας, το υπουργείο Υγείας διεξάγει εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.894 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.584.934, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Σάββατο το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, άλλοι 177 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 86.025 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.633 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 1.734.285. Οι θάνατοι άλλων 107 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 47.823 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά τα επίσημα στοιχεία. Η πρωτεύουσα Τζακάρτα (632 κρούσματα σε 24 ώρες) συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της επιδημίας στην ασιατική χώρα.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 6.903 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 127 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοωονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 27.647 νεκρούς επί συνόλου 1.273.516 μολύνσεων.

Ο Υπουργός Υγείας της Χιλής, ο Ενρίκε Πάρις, κάλεσε χθες τους συμπολίτες του να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 155 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης που θα αναλάβει να καταρτίσει νέο Σύνταγμα, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα θεμελιώδη νόμο -κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αλλά και αυτοδιοικητικών αξιωματούχων, ιδίως δημάρχων και περιφερειαρχών.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.211 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 85.536 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει επίσημα τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορvνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, 432.628 νεκρούς επί συνόλου 15,5 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων. Αρκετοί ειδικοί όμως χαρακτηρίζουν υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα τον επίσημο απολογισμό.

Στο μεταξύ,  η ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 μπορούν να σταματήσουν να φορούν μάσκα εξέπληξε τους τοπικούς αξιωματούχους, τους ειδικούς και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ προκαλώντας χθες Παρασκευή έντονες αντιπαραθέσεις και κάποια σύγχυση στη χώρα.

Ακόμη και στο Κογκρέσο υπήρξαν διαφωνίες και διαπληκτισμοί καθώς ασκήθηκαν πιέσεις σε κάποιους βουλευτές να βγάλουν τη μάσκα τους, παρά την έκκληση την Πέμπτη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αντιμετωπίζονται "με ευγένεια και σεβασμό" όσοι επιθυμούν να εξακολουθήσουν να τη φοράνε.

Η οδηγία, που αρχικά φάνηκε απλή, προκάλεσε πολλά ερωτήματα σε μια χώρα που για καιρό αποτέλεσε επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού και όπου η διαμάχη για τις μάσκες είχε αποτελέσει πριν ένα χρόνο, όταν είχε γενικευτεί η σύσταση για τη χρήση τους, πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι συστάσεις που ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) δεν είναι δεσμευτικές. Επιπλέον δεν ισχύουν στα μέσα μεταφοράς και τα νοσοκομεία, ενώ οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι δεν ισχύουν αν η χρήση μάσκας "απαιτείται από τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς ή τοπικούς νόμους και κανονισμούς" ή "βάσει των κανονισμών των καταστημάτων και των επιχειρήσεων".

Μια κατάσταση που ανάγκασε ξαφνικά τοπικούς αξιωματούχους και επικεφαλής επιχειρήσεων να λάβουν αποφάσεις και να επιλέξουν μεταξύ των επιστημονικών συστάσεων και των ανησυχιών των Αμερικανών που ακόμη αισθάνονται τις επιπτώσεις της Covid-19.